Den norske veterinærforening

Budapest

Budapest, Ungarns hovedstad med sine 2 millioner innbyggere, er delt inn i to (Buda og Pest) av Europas nest største elv Donau, som strekker seg fra vest til øst. Langs elven finner du arkitektoniske perler fra ulike epoker. Verdt å nevne er slottet på høyden og et av verdens største parlament. Sammen med de mange broene som knytter Buda og Pest sammen skapes det en magisk stemning langs elven ved kveldstid.

Budapest er en innholdsrik by på alle måter og langt ifra kjedelig. Du har alt av kultur og uteliv lett tilgjengelig til en lav pris, noe som stadig lokker nye studenter til byen.  Budapests mange sjarmerede kafeer og restauranter blir titt og ofte besøkt av norske studenter, både med og uten bøkene på slep. Senteret av det hele ligger flott til nede ved elven i Vaci utca, hvor du finner de kjente kjedebutikkene, samt de mer eksklusive.  Byens mange store kjøpesentre er også verdt å notere seg. Det skjer alltid noe i Budapest som er verdt å få med seg, som ulike festivaler og arrangementer for en hver smak.

”Szent Istvan University” er en av Europas eldste veterinærmedisinske universiteter med røtter helt tilbake til 1787. Det engelske Veterinærprogrammet ble startet opp i 1992 og huser hvert år ca. 120 nye og håpefulle internasjonale studenter fra hele verden. Til sammen er godt over 1000 elever samlet på en og samme campus inkludert både et tysk og ungarsk program. Andelen norske elever er stor, og sammen med de som studerer bla medisin, fysioterapi, tannlege og psykologi utgjør de en betydelig andel av byens studenter.

Oppbyggingen av veterinærstudiet består av 2 prekliniske og 3,5 kliniske år, i alt 5,5år. I løpet av de to første årene skal grunnlaget legges, og fag som kjemi, anatomi og fysiologi vil oppta en stor del av timeplanen. I tredje klasse vil man begynne å bygge videre på den teorien man lærte de to første årene ved hjelp av mer klinisk rettede fag.  

På en tilhørende smådyrsklinikk og stordyrsklinikk vil mye av fjerde og femte klassenes praksis finne sted. Det er der man virkelig får en forsmak på endte studier og hvordan man skal takle ulike situasjoner som dyrlege.

For å søke opptak kan man gjøre dette på to måter:

-          enten direkte gjennom skolen: http://www.univet.hu/en   under ”Application for admission”

-          gjennom Bjørknes privatskole:

De arrangerer også forberedende intensivkurs i biologi, kjemi, engelsk fagterminologi, studieteknikk og ungarsk språk og kultur.

En opptaksprøve som består av kjemi, biologi og engelsk, samt et intervju må godkjennes.

Nyttige linker:

Informasjon om studier i Ungarn 

Norske studenter i Ungarn 

Søkemotor: www.felvi.hu

Den norske ambassade i Ungarn 

Study Hungary 

Av: Tine Siren Strand, Leder DNV-S, Klubb Budape