Vedtekter for Den norske veterinærforening
§ 1.1. Navn
Den norske veterinærforening, forkortet DNV, er en fagforening. Foreningens kortnavn er Veterinærforeningen.
§ 1.2. Formål
DNV skal
a) fremme og ivareta medlemmenes økonomiske, faglige, kollegiale og sosiale interesser
b) styrke og utvikle veterinærenes fagområder i samfunnet herunder dyrehelse, dyrevelferd, mattrygghet, folkehelse og miljø
c) fremme og påvirke den veterinærmedisinske utdanning og forskning
d) virke for en høy faglig og yrkesetisk standard blant foreningens medlemmer
e) profilere veterinærstanden
§1.3. Verdigrunnlag
DNVs medlemmer forplikter seg til
a) å ta ansvar for sin egen og bidra til andre medlemmers faglige, sosiale og økonomiske utvikling
b) å utvise ansvar for dyrenes helse og velferd
c) å utvise generelt samfunnsengasjement og fremme hygienisk og etisk forsvarlig matvareproduksjon
d) å utøve god yrkesetikk
e) å ha et bevisst forhold til likestilling
f) å opptre troverdig og ha en bevisst holdning til kvalitet og service
g) å opptre lojalt mot foreningens vedtekter og lovlig fattede vedtak
h) å verdsette og utvikle godt lederskap og god organisasjonskultur på alle plan
i) å bruke DNVs ressurser optimalt
§ 1.4. Medlemskap
A. Ordinært medlem
Norske veterinærer og veterinærer med virke i Norge, kan opptas som ordinære medlemmer.
B. Studentmedlem
Veterinærstudenter ved norske læresteder eller norske statsborgere som er opptatt ved og studerer veterinærmedisin ved utenlandske høgskoler eller universiteter, kan opptas som studentmedlem.
C. Pensjonistmedlem
Ethvert medlem av DNV som er blitt pensjonist i sitt hovedvirke regnes som pensjonistmedlem. Medlem som går ut i alderspensjon får status som pensjonistmedlem fra neste halvår. Etter fylte 70 år regnes alle medlemmer som pensjonistmedlemmer.
D. Æresmedlem
Æresmedlemskap kan tildeles medlemmer som har vist særlig engasjement i foreningssammenheng og som gjennom dette har gjort seg særlig fortjent til foreningens og standens heder.
E. Invitert medlem
Personer som har vist særlig interesse for foreningen eller standen kan inviteres som medlem med observatørstatus.
Søknad/tildeling av medlemskap
Søknad om medlemskap etter punktene A og B sendes DNVs sekretariat og avgjøres av sentralstyret. Sentralstyret kan delegere sin myndighet til generalsekretæren. Medlemmer etter punkt B oppnår ordinært medlemskap etter punkt A ved autorisasjon som veterinær i Norge. Avslag på søknad om medlemskap etter A og B kan klages inn for representantskapet.
Ved melding fra de øvrige nordiske lands veterinærforeninger om at et av deres medlemmer er flyttet til Norge for å utøve virksomhet som veterinær, vil ordinært medlemskap i DNV inntre etter 3 måneder. Norske veterinærer som jobber i annet nordisk land og blir medlem i dette landets veterinærforening kan opprettholde medlemskap i DNV uten å betale kontingent. Utmelding som ordinært medlem i DNV kan skje umiddelbart når bekreftelse på innmelding i annen nordisk veterinærforening foreligger.
Medlemmer etter punktene D og E utpekes av representantskapet med minst 2/3 flertall etter innstilling fra sentralstyret.
§ 1.5. Medlemmenes rettigheter og plikter
Medlemmer, med unntak av inviterte medlemmer, har følgende rettigheter:
a) medlemmene kan benytte teksten «Medlem av DNV» og foreningens logo
b) foreningens aktiviteter og tilbud er åpne for alle medlemmer med mindre annet er bestemt
c) DNV yter bistand til medlemmer i saker som angår yrkesrelaterte situasjoner
d) retten til individuell assistanse i yrkesrelaterte situasjoner forutsetter minimum en måneds medlemskap. Bistand ytes til tvister som har oppstått etter innmelding i foreningen
Medlem som ikke har betalt forfalt kontingent kan ikke påberope seg medlemsrettigheter.
§ 1.6. Foreningsåret
Foreningsåret følger kalenderåret.
§ 1.7. Kontingenten
Medlemmer betaler kontingent fastsatt av representantskapet.
Kontingenten betales i 2 halvårlige terminer eller på annen måte etter avtale med sekretariatet.
Står et medlem tross purring til rest med kontingent for ett år eller mer, kan gjelden inndrives og medlemskapet avsluttes.
Medlemmer betaler kontingent som for studenter i 12 måneder etter mottatt autorisasjon. Æresmedlemmer og inviterte medlemmer er fritatt fra å betale kontingent.
Helt eller delvis fritak fra kontingent kan innvilges når særlige forhold gjør det rimelig.
Ordinært medlem som er fritatt fra å betale kontingent beholder sine medlemsrettigheter, men må betale for foreningens tidsskrifter om disse ønskes.
Abonnement på Norsk veterinærtidsskrift følger medlemskapet. Ektefeller/samboere kan ha ett felles abonnement. Representantskapet bestemmer abonnementsprisen.
§ 1.8. Tvisteløsning i DNV
Tvister kan søkes løst i DNVs lokalforeninger eller forhandlingsutvalg.
Tvister som ikke løses av underorganer kan bringes inn for DNVs sentralstyre om partene er enige om dette. Sentralstyret skal oppnevne inntil 3 upartiske personer blant DNVs medlemmer med relevant kompetanse i den hensikt å mekle. Meklerne får dekket sine reiseutgifter og tapt arbeidsfortjeneste som DNVs tillitsvalgte. Partene dekker selv kostnader knyttet til meklingen med lik andel.
§ 1.9. Utmelding
Medlemskapet gjelder et halvt år av gangen. Utmelding må sendes skriftlig til sekretariatet innen 30. november eller 31. mai for å gjelde fra og med neste halvår.
§ 1.10. Suspensjon og eksklusjon
Dersom det er grunn til å tro at et medlem har gjort seg skyldig i forhold som kan medføre eksklusjon etter annet ledd, og foreningens behov tilsier det, kan sentralstyret suspendere medlemmet og foreslå at representantskapet fatter vedtak om eksklusjon. Suspendert medlem skal tas ut av tillitsverv og kan ikke representere foreningen. Suspendert medlem har ikke rett til bistand knyttet til vedtak om suspensjonen og forslag eller vedtak om eksklusjon fra sekretariatet eller noen av foreningens underorganer. Sentralstyret skal så snart som mulig informere Representantskapet om forslag til eksklusjon og eventuell suspensjon.
Representantskapet kan ekskludere medlem som gjentatt eller grovt har handlet i strid med DNVs vedtekter eller verdigrunnlag.
Vedtak om eksklusjon må fattes med minst 2/3 flertall. Før det blir gjort et slikt vedtak skal den det gjelder ha adgang til å uttale seg skriftlig eller muntlig overfor representantskapet. Sentralstyret og styrene i foreningsorganer som medlemmet tilhører skal også avgi sin uttalelse.
Representantskapet kan oppheve eksklusjon med minst 2/3 flertall etter innstilling fra sentralstyret. Når eksklusjon er opphevet meddeles det til vedkommende som samtidig tilbys medlemskap.
§ 1.11. Organisasjon
A. Valgte organer
a) representantskap
b) sentralstyre
c) forhandlingsutvalg, student- og pensjonistforeninger
d) særforeninger
e) lokalforeninger
B. Administrasjon
a) generalsekretær
b) sekretariat
C. Komiteer, utvalg og råd
a) DNVs valgkomité
b) DNVs vedtektsutvalg
c) DNVs yrkesetiske råd
d) DNVs kontrollutvalg
e) DNVs kollegahjelpsordning
D. Fond og legater
a) Organisasjonsfondet
b) Støttefondet
c) Det humanitære fondet
d) Det faglige og vitenskapelige fondet
e) SVFs faglige og vitenskapelige fond
§ 1.12. Representantskapet
A. Sammensetning
Representantskapet består av ordfører og valgte medlemmer fra DNVs forhandlingsutvalg, lokalforeninger, særforeninger, student- og pensjonistforening. Disse kan ikke samtidig være sentralstyremedlem eller ansatt i sekretariatet.
B. Representasjon
Forhandlingsutvalgene (DNV-A og DNV-N) representeres med inntil fem representanter hver (til sammen ti representanter), særforeningene (AVF, FVS, HVF, PVF og SVF) med inntil to representanter hver (til sammen ti representanter) og lokalforeningene med én representant hver (til sammen tretten representanter). Studentforening og pensjonistforening har to representanter hver (til sammen fire representanter). Representantene velges for to år om gangen av sine respektive utvalg og foreninger.
Sentralstyret, generalsekretær og varaordfører skal være tilstede i representantskapsmøtet. Representantskapets ordfører kan kalle inn leder i komiteer, utvalg og råd som observatører til representantskapsmøtet.
Alle som har rett til representasjon på representantskapsmøtet har krav på skyss- og kostgodtgjørelse fra DNV.
C. Stemmefordeling
Representantskapsmøtet har 1000 stemmer totalt. Ordfører har 20 stemmer, studentforeningen har 50 stemmer og pensjonistforeningen har 50 stemmer. De resterende 880 stemmene fordeles med 40
40 % (352 stemmer) til forhandlingsutvalgene, 30 % (264 stemmer) til særforeningene og 30 % (264 stemmer) til lokalforeningene. Ved representantskapsmøtets åpning vedtas fordeling av stemmer innen forhandlingsutvalgene, særforeningene, student- og pensjonistforeningene og lokalforeningene. Fordelingen av de 352 stemmene til forhandlingsutvalgene og de 264 stemmene til særforeningene skal være i samsvar med utvalgenes og særforeningenes registrerte medlemmer ved tidspunkt for utsendelse av innkallingen. Stemmene skal fordeles som hele stemmer.
Fordelingen av de 264 stemmene til lokalforeningene skal være slik: Alle lokalforeninger tildeles først 15 stemmer hver seg. De resterende stemmene fordeles etter lokalforeningens registrerte medlemmer ved tidspunkt for utsendelse av innkallingen. Stemmene skal fordeles som hele stemmer.
Representantskapsmøtet er beslutningsdyktig når minst halvparten av stemmene er representert. Alle saker avgjøres med simpelt flertall, når vedtektene ikke bestemmer noe annet. Ved stemmelikhet har ordføreren dobbeltstemme.
President, sentralstyrets medlemmer, representantskapets varaordfører og møtende observatører har tale og forslagsrett, men ikke stemmerett i representantskapsmøtet.
D. Møter
Representantskapet sammenkalles av ordføreren med minst en måneds varsel og avholder ordinært møte annethvert år innen utgangen av november måned. Sakslisten offentliggjøres på DNVs hjemmesider minst en måned før møtet. Møtet varsles tre måneder før det skal avholdes og saker som ønskes behandlet i ordinært representantskapsmøte må være mottatt av sentralstyret innen to måneder før møtet.
Ordføreren leder representantskapsmøtet som beskrevet i instruks i vedtektenes del 8A. Hvis både ordfører og varaordfører har forfall, velger representantskapet en setteordfører.
Møtene er åpne for alle medlemmer av DNV.
Bare valgte representanter har stemmerett.
Møteinnkalling med saksliste og eventuelle saksdokumenter skal være sendt representanter, forhandlingsutvalg, særforeninger, lokalforeninger, studentforening, pensjonistforening og observatører minst 10 dager før møtet holdes. Bare saker som er nevnt i innkallingen kan behandles. Møtet og avstemming kan gjennomføres elektronisk.
E. Ekstraordinært møte
Ekstraordinært representantskapsmøte kan sammenkalles når ordfører, sentralstyret eller halvparten av representantene krever det.
Møteinnkalling med saksliste og eventuelle saksdokumenter skal være sendt representanter, forhandlingsutvalg, særforeninger, lokalforeninger, studentforening, pensjonistforening og observatører minst 10 dager før møtet holdes. Bare saker som er nevnt i innkallingen kan behandles. Møtet og avstemming kan gjennomføres elektronisk.
F. Myndighet
Representantskapet er DNVs øverste myndighet.
G. Oppgaver
Representantskapet skal behandle saksliste som beskrevet i ordførerens instruks, se vedtektenes del 8A.
H. Avvikling av valg
Kandidater til tillitsverv utenom valgkomitéens innstilling bør oversendes sekretariatet i så god tid at de kan legges frem sammen med innkallingen til representantskapsmøtet.
Valgene skjer i følgende rekkefølge
a) ordfører og varaordfører
b) president, styremedlemmer og varamedlemmer til sentralstyret
c) medlemmer til kontrollutvalg, valgkomité, vedtektsutvalg og yrkesetisk råd
e) revisor
Valgene skjer skriftlig dersom en av representantene krever det.
Ved valg av sentralstyre skal DNVs president velges først, deretter sentralstyrets medlemmer og varamedlemmer en for en. DNVs president, sentralstyremedlemmer og sentralstyrets varamedlemmer velges for to år. Varamedlemmene velges som 1., 2. og så videre.
Dersom en kandidat ved valg av DNVs president, sentralstyremedlemmer og sentralstyrets varamedlemmer ikke oppnår flertall med minst 51% av avgitte stemmer ved første avstemming, foretas bundet avstemming mellom de to som har flest stemmer.
Dersom det ved omvalget oppstår stemmelikhet foretas loddtrekning.
Alle medlemmer er pliktig til å motta valg til et verv, men kan nekte å motta valg til samme verv i like lang tid som vedkommende har fungert.
§ 1.13. Sentralstyret
A. Sammensetning, funksjonstid og møter
Sentralstyret består av DNVs president og fire styremedlemmer. Det har fire varamedlemmer. Sentralstyret tiltrer umiddelbart etter representantskapsmøtets avslutning.
DNVs president og sentralstyremedlemmer kan inneha samme verv i sentralstyret i maks 8 år.
Maksimal sammenhengende tjenestetid er 12 år.
Sentralstyret velger selv nestleder blant sentralstyremedlemmene.
Sentralstyret er vedtaksført når minst tre medlemmer er til stede og samtlige medlemmer og varamedlemmer er varslet. Vedtak er gyldig når det oppnår minst tre stemmer.
Ledere i forhandlingsutvalgene, student- og pensjonistforeningene og DNVs ordfører har observatørstatus i sentralstyret.
Sentralstyret sammenkalles så ofte som DNVs president eller minst tre styremedlemmer finner det nødvendig.
B. Myndighet
Sentralstyret er DNVs utøvende organ og utfører oppgaver som angitt i vedtektenes del 8.B.
§ 1.14. Sekretariat
Sekretariatet er foreningens administrative apparat og skal bidra til at DNVs oppgaver løses effektivt og med mest mulig rasjonelle metoder. Sekretariatets generalsekretær har adgang til alle møter i DNVs politiske og administrative organer.
§ 1.15. Forhandlingsutvalg, student- og pensjonistforening
Representantskapet kan godkjenne sammenslutninger av veterinærer som representerer særinteresser på grunn av lovgivning, avtaleforhold eller på annen måte vedrørende arbeids-, inntekts-, ansettelsesmessige forhold og/eller stillingsmessig som forhandlingsutvalg. Bare ett forhandlingsutvalg, student- eller pensjonistforening kan godkjennes på grunnlag av samme særinteresser.
Forhandlingsutvalgene, student- og pensjonistforeningene har egne vedtekter, se del 2. Disse må ikke stå i strid med DNVs vedtekter. Vedtektene godkjennes av representantskapet.
Utvalgene/foreningene kan ikke oppta ordinære medlemmer som ikke er medlemmer av DNV.
Forhandlingsutvalgene kan i samråd med sentralstyret opptre selvstendig i saker som angår medlemmenes inntekts- og arbeidsforhold, og skal ha seg forelagt alle slike saker.
Oppstår det tvil om en sak berører DNVs interesser, avgjøres dette av sentralstyret. Avgjørelsen kan klages inn for representantskapet. Sentralstyret avgjør om iverksettelse av vedtaket skal utsettes til klagefristen er ute og klagen er avgjort.
§ 1.16. Særforeninger
Representantskapet kan godkjenne sammenslutninger av veterinærer som representerer faglige særinteresser innen foreningen som særforening. Bare én særforening kan godkjennes på grunnlag av samme særinteresser.
Særforeningene har egne vedtekter, se del 3. Disse må ikke stå i strid med DNVs vedtekter. Særforeningenes vedtekter godkjennes av representantskapet.
Særforeningene kan ikke ha ordinære medlemmer som ikke er medlemmer av DNV. Særforeningene bør få seg forelagt alle viktige saker som berører deres faglige interesser.
Særforeningen er undergitt DNVs avgjørelse i saker som berører dennes interesse, men har ellers selvbestemmelsesrett.
Oppstår det tvil om en sak berører DNVs interesser, avgjøres dette av sentralstyret. Avgjørelsen kan klages inn for representantskapet. Sentralstyret avgjør om iverksettelse av vedtaket skal utsettes til klagefristen er ute og klagen er avgjort.
§ 1.17. Lokalforeninger
Lokalforeningene er lokale, regionale, faglige, fagpolitiske og sosiale foreninger.
Lokalforeningene har egne vedtekter, se del 4. Disse må ikke stå i strid med DNVs vedtekter. Lokalforeningenes vedtekter godkjennes av representantskapet.
Lokalforeningen kan ikke ha ordinære medlemmer som ikke er medlemmer av DNV.
Ny lokalforening må godkjennes av representantskapet. Lokalforeningen er undergitt DNVs avgjørelser i saker som berører dennes interesser, men har ellers selvbestemmelsesrett.
Oppstår det tvil om en sak berører DNVs interesser, avgjøres dette av sentralstyret. Avgjørelsen kan klages inn for representantskapet. Sentralstyret avgjør om iverksettelse av vedtaket skal utsettes til klagefristen er ute og klagen er behandlet.
§ 1.18. Tidsskrifter
Veterinærforeningen utgir Norsk veterinærtidsskrift (NVT). Tidsskriftet redigeres på nærmere fastsatte vilkår av en ansvarlig redaktør.
§ 1.19. DNVs fortjenestmedalje
Foreningen har en fortjenestmedalje som følger æresmedlemskapet. Medaljen tildeles også vinner av prisen «Årets veterinær». Retningslinjer for denne prisen fastsettes av sentralstyret. Medaljen kan også tildeles andre for særlig fortjenstefullt virke i standens, foreningens og samfunnets interesse.
§ 1.20. Uravstemning
Representantskapet eller sentralstyret kan vedta at det skal holdes uravstemning. For slike avstemninger gjelder simpelt flertall.
§ 1.21. Regelverksendringer
Representantskapet kan endre DNVs vedtekter med 2/3 flertall av de avgitte stemmene. DNVs instrukser i del 8 kan endres med alminnelig flertall.
§ 1.22. Foreningens oppløsning
Oppløsning av Den norske veterinærforening skal behandles ved to påfølgende representantskapsmøter. Vedtak om oppløsning krever 2/3 flertall i begge avstemninger.
Blir det besluttet å oppløse foreningen, skal representantskapet avgjøre hva som skal skje med foreningens eiendeler.