For kommunene
Veterinærområdet berører flere offentlige sektorer, men det største ansvaret hviler på kommunene. Kommunene har et lovpålagt ansvar for å organisere veterinærvakt og tilfredsstillende tilgang på veterinære tjenester.
I mange områder går dette av seg selv, da man har pliktoppfyllende, stabile veterinærer som tar stort ansvar, og stort nok næringsgrunnlag til at et tilstrekkelig antall veterinærer kan jobbe fulltid i praksis og dele vaktbelastningen mellom seg. Men det er et sårbart system, og veien fra et selvgående system til rekrutteringsproblemer og for høy arbeidsbelastning på enkeltveterinærer kan være kort.
Statsforvalteren tildeler stimuleringstilskudd etter søknad. Tilskuddet skal bidra til å sikre tilgang på veterinærtjenester på dagtid i kommuner med dårlig næringsgrunnlag. Landbruksdirektoratet fordeler vakt- og administrasjonstilskudd til kommunene, samt tilskudd til veterinære reiser. Vi ser at stimuleringstilskuddet per i dag er sterkt underfinansiert, og at det statlige vakt- og administrasjonstilskuddet i mange tilfeller er for lavt til å sikre tilstrekkelig rekruttering.
Den norske veterinærforening har fått midler fra Landbruks- og matdepartementet (LMD) til å gjennomføre Mentorprosjektet. Det er et pilotprosjekt som skal opprette en mentorordning og en koordineringsplattform for veterinær arbeidskraft og rekrutteringsbehov i distriktene. I og med at kommunene har ansvar for veterinærdekningen i sine områder, søker prosjektet samarbeid med kommunene. En mentorordning kan bidra til økt rekruttering i distrikter som trenger det.
Relevant informasjon
- Tilskudd til veterinære reiser
- Informasjon om stimuleringstilskudd
- Hvordan kan mentorprosjektet være til nytte for kommunenes rekruttering av veterinærer? (PDF, 33KB)