Mentorprosjektet for veterinærer videreføres: Regjeringen bevilger 5 millioner i statsbudsjettet for 2025
– Vi setter stor pris på at statsråd Geir Pollestad prioriterer å sette av fem millioner til videreføring av mentorprosjektet! Mentorprosjektets arbeid så langt bekrefter at det er et stort behov for å støtte studenter og ferske produksjonsdyrveterinærer på deres vei ut i distriktspraksis og vakt, sier prosjektleder Hilde Wærp.
I det nylig fremlagte statsbudsjettet har regjeringen bevilget fem millioner kroner til videreføring av mentorprosjektet. Dette tiltaket er en viktig støtte for å bedre rekrutteringen av veterinærer til distriktene og sikre kvaliteten i dyrehelsearbeidet.
– Mange er positive til å gå ut i denne typen arbeid, men de vet ikke helt hvor de skal starte. Gjennom mentorordningen vi holder på å bygge, sørger vi for at det knyttes god kontakt mellom erfarne ferske produksjonsdyrveterinærer, de praktiske hindrene reduseres og man sikres god støtte og trygge rammer den første tiden i praksis.
Bevilgningen på fem millioner kroner er en anerkjennelse av det store behovet for å rekruttere veterinærer til å jobbe i produksjonsdyrpraksis og redusere frafall i distriktene.
– På vegne av studentene er dette veldig gode nyheter! Det har vært vanskelig for mange å finne veien ut i produksjonsdyrmiljøer i ulike distrikter. Dyktige fagfolk som er lett tilgjengelig ved ønske om veiledning og støtte er viktig for å øke interessen og motivasjonen blant studentene. Dette blir også et viktig bindeledd mellom distrikter hvor det er behov, og studenter som ikke helt vet hvor de skal lete. Vi håper utvikling av denne ordningen kan fortsette, og dermed tillate flere studenter å teste denne karriereveien tidlig, sier leder av Den norske veterinærforenings studentforening Kristin Lein.
Veterinæryrket, spesielt i distriktene, krever ofte bred kompetanse og evnen til å håndtere krevende arbeidsoppgaver alene. Mentorordningen kobler unge veterinærer med erfarne veterinærer, slik at de kan dele erfaringer og gi praktisk støtte i oppstartsfasen. Dette er avgjørende for å sikre tilstrekkelig veterinærdekning i hele landet, noe som igjen er viktig for både dyrehelse, dyrevelferd, mattrygghet og folkehelse.
Vil du vite mer om mentorprosjektet – se her