Fisken må settes først – ikke sist
Både Veterinærforeningen og Akvaveterinærenes forening (AVF) deltok i dag i den muntlige høringen av Havbruksmeldingen i Stortingets næringskomité. Begge er tydelige i sin beskjed til politikerne: Fiskevelferd må prioriteres på linje med økonomi og miljø - dårlig fiskevelferd skal ikke lønne seg.
Veterinærforeningen og AVF var blant de fire siste som fikk komme med sine muntlige innspill til høringen og det var oppsiktsvekkende at disse fire var de første som snakket fisken.
Veterinærforeningens president David Persson sa at det viktigste er å lage et system der det ikke lønner seg å ha dårlig fiskevelferd.
Derfor er en lav avgift på død fisk, som meldingen legger opp til, ikke nok. Dødelighet kan ikke være noe man kjøper seg fri fra og planlegger for, sier Persson. – Vi trenger et regelverk som setter fiskevelferd først – ikke sist.
Akvaveterinærenes forening etterlyser konkrete tiltak som belønner god velferd og lav dødelighet. De mener at positiv belønning av de dyktigste oppdretterne må til for å nå målet om 5 % dødelighet.
Vekst i næringen må skje gjennom velferd. Vi må belønne de oppdretterne som lykkes med å sikre god fiskehelse og -velferd, og stille krav til dem som ikke gjør det, sier Aoife M. Westgård, leder i Akvaveterinærenes forening.
Begge foreningene er bekymret for utviklingen i næringen, og peker på at ny teknologi og økt biomasse ikke må gå på bekostning av fiskehelsen. De ber Stortinget innføre et regelverk som belønner god velferd, og understreker at frivillig samarbeid i oppdrettsområdene ikke er tilstrekkelig – det må pålegges etter en faglig gjennomgang av hva som gir best effekt i et område.
Lenke til opptak av den muntlige høringen på Stortinget 13. mai
Skriftlig innspill:
Lenke til skriftlig høringsinnspill fra Veterinærforeningen
Lenke til skriftlig høringsinnspill fra Akvaveterinærenes forening
Muntlig innspill:
Lenke til muntlig høringsinnspill fra Veterinærforeningen (PDF, 37KB)
Lenke til muntlig høringsinnspill fra Akvaveterinærenes forening (PDF, 54KB)