Godt møte om utfordringer med fiskehelse og velferd for veterinærer
Veterinærforeningen og Akvaveterinærenes forening (AVF) møtte flere sentrale representanter for Mattilsynet 25. oktober for å diskutere aktuelle utfordringer innen fiskehelse og reguleringer for veterinærer i akvakulturen.
Det var et positivt møte med gode diskusjoner knyttet til viktige spørsmål rundt legemiddelhåndtering, veileder for dyrehelsepersonell (DHP) og ikke-medikamentelle avlusingsmetoder (IMM), samt regulering av veterinærer i akvakultur. Fra Veterinærforeningen og AVF deltok president David Persson, leder i AVF Aoife Westgård, fagveterinær Hulda Bysheim og fagsjef Camilla Larsen
Legemiddelregulering
I møtet diskuterte vi hvorvidt strengere reguleringer for flytting av legemidler kan føre til utilsiktede konsekvenser for både fiskehelse og -velferd, som forsinket behandling ved gjellesykdom eller manglende fleksibilitet i behandlingsmetoder. Veterinærforeningen foreslo løsninger som kan opprettholde forsvarlig legemiddelhåndtering, samtidig som hensyn til fiskehelse ivaretas.
For AVF er det viktig at reguleringene vi innfører sikrer fiskevelferden, uten å skape hindringer for effektiv og nødvendig behandling, sier Aoife Westgård, leder i Akvaveterinærenes forening.
Mattilsynet har etter møtet kommet med en justering av forvaltningspraksis av forbudet om flytting av legemidler mellom akvakulturanlegg. Mattilsynet vil undersøke hvilket handlingsrom som finnes i regelverket og hvordan ulike hensyn kan ivaretas. I påventa av at saken avklares vil det ikke føres tilsyn med forbudet om flytting av legemidler mellom akvakulturanlegg. Men alvorlige saker med uforsvarlig legemiddelbruk og IMM vil prioriteres og følges opp.
Veterinærforeningen takker Mattilsynet for at de umiddelbart i etterkant av møtet bekreftet å se på hvilket handlingsrom som finnes i regelverket knyttet til legemiddelhåndtering, ut fra innspill gitt i møtet.
Veileder for IMM og veien videre
De mest krevende tilfellene mellom forsvarlig og uforsvarlig behandling skyldes ofte langsiktige beslutninger fra oppdrettere, som produksjonsbetingelser og biosikkerhet, snarere enn akutte hendelser. Oppdrettere belønnes for beslutninger som kan føre til straff for veterinærer, noe som viser behovet for å følge opp uforsvarlig praksis også hos oppdretterne. Årets krevende lusesituasjon forventes å gi økt sårutvikling, og det kan bli vanskelig med etterlevelse av veilederen med tanke på vurdering av sår.
I tillegg krever den høye detaljgraden i veilederen en større forvaltningsmessig oppfølging for å unngå at uforsvarlig praksis blir en konkurransefordel.
Fiskehelse er et samspill mellom oppdretters mål for produksjon og veterinærens vurderinger av fiskehelse og -velferd. Det er avgjørende at regelverk og praktisk forvaltning gir rom for forsvarlige løsninger uten at det går på bekostning av fisken, sier president David Persson, i Veterinærforeningen.
Regulering av veterinærer i akvakultur
I møtet ble også den omfattende detaljreguleringen av veterinærer i akvakultur diskutert. Den er større enn i andre sektorer. Veterinærforeningen påpekte at veterinærer er en viktig del av løsningen for utfordringene i akvakulturnæringen, og at reguleringer må støtte snarere enn begrense deres mulighet til å ivareta fiskevelferden.
Oppdateringer fra møtet vil bli delt på AVFs høstkonferanse 5.- 6. november.