Mentorprosjektet – en hjelp til kommuner i rekrutteringsarbeidet
Mange kommuner sliter med å oppfylle sitt lovpålagte ansvar å ha tilstrekkelig tilgang til veterinære tjenester hele døgnet, alle dager, hele året. Men det er satt i gang flere tiltak som skal hjelpe kommunene.
Mentorprosjeketet er et av disse tiltakene som skal være en hjelp for kommunene i deres rekrutteringsarbeid og vi har jobbet via flere kanaler for å åpne dialog med kommunene. Dette har leder av prosjektet, Hilde L. Wærp og prosjektmedarbeider Hulda Bysheim skrevet om i en kronikk publisert i Kommunal Rapport.
Frustrasjon blant kommuneansattes
Veterinærforeningen har blant annet samarbeidet med Landbruksdirektoratet, AgriAnalyse og KS om en spørreundersøkelse til administrasjonskommunene for landets 160 vaktområder. Den viser at mange kommuneansatte er fortvilte over situasjonen og mangelen på virkemidler til å løse den. Dette skyldes ikke dårlig samarbeidsmiljø. 82% av de kommuneansatte svarer at samarbeidet med de lokale veterinærene er godt eller svært godt. De svarer også at økt honorar for veterinærvakt og -beredskap er det viktigste tiltaket for å bedre rekrutteringen til praksis i distriktene. Det nest viktigste er etablering av tette, kollegiale fellesskap mellom veterinærene i området.
Flere prosjekter på gang
Mentorprosjektet var ett av 21 tiltak som ble foreslått av arbeidsgruppen som utredet tilgangen på veterinærtjenester i Norge. I tillegg er det også satt i gang et prosjekt hos AgriAnalyse som skal se på konsekvensene av tiltakene for kommuner, innbyggere, veterinærer og tilstøtende bransjer. Hos Landbruksdirektoratet ser man på mulighetene for å utvikle digitale løsninger for administrasjon og forvaltning av veterinærvakten.