Rekordlavt salg av antibiotika til dyr i 2023
Veterinærforeningen er glad for å se at bruken av antibiotika til dyr i Norge fortsatt er lav. Veterinærinstituttets årlige rapport på antibiotikaresistens i Norge (NORM-VET) viste for 2023 et rekordlavt salg av antibiotika til dyr.
Dette er et resultat av forebyggende helsearbeid over flere år. Antibiotikabehandling er i enkelte tilfeller helt nødvendig, men kan ofte forebygges ved å legge til rette for et godt dyrehold når det tas tak i de underliggende årsakene til at dyret blir sykt. Veterinærenes kompetanse er avgjørende i dette arbeidet, og det bidrar til at dyreeier kan holde dyrene sine friske. Denne fremgangsmåten holder antibiotikaforbruket på dyr nede, gir god dyrehelse og bidrar til bærekraftig antibiotikabruk i samfunnet. Takk til alle som bidrar i dette arbeidet!, sier president David Persson i Veterinærforeningen.
NORM-VET rapporten for 2023 ble mandag 9. september overrakt Mattilsynet. Den viser at salget av antibiotika til landdyr i Norge var det laveste siden rapporteringen startet i 1993. Totalt ble det solgt 4479 kilo antibakterielle veterinærpreparater, hvorav 4107 kilo ble brukt til matproduserende dyr og 372 kilo til kjæledyr. Forbruket til oppdrettsfisk var også svært lavt, med 548 kilo brukt i 2023.
Seniorforsker Kari Olli Helgesen ved Veterinærinstituttet understreker at regjeringens mål om redusert bruk av antibiotika ble oppnådd for både matproduserende landdyr, kjæledyr og oppdrettsfisk. Hun påpeker at forbruket av antibiotika til oppdrettsfisk har vært mer enn 99 prosent lavere enn i toppåret 1987.
Til tross for den gode situasjonen i Norge påviste vi i 2023 for første gang hos produksjonsdyr i Norge bakterier resistente mot karbapenemer, som er en bakterie av stor betydning innen humanmedisin, da den er svært vanskelig å behandle, sier Anne Margrete Urdahl i Veterinærinstituttets pressemelding. Hun er også seniorforsker ved Veterinærinstituttet, og er prosjektleder for NORM-VET.
Hun mener vi må regne med flere slike funn i fremtiden, men at vi var heldige ettersom bakterien ikke etablerte seg i besetningen og dermed ikke utgjorde et reservoar for smitte tilbake til mennesker.
Veterinærinstituttet fortsetter å overvåke antibiotikabruken og forekomsten av antibiotikaresistens gjennom NORM-VET-programmet, men Veterinærinstituttet ser utfordringer i overvåkingen av syke dyr fordi det rett og slett er for få prøver som undersøkes i Norge og dermed blir det vanskelig å kunne oppdage endringer i trender eller nye trusler. Dette er også et problem man ser i Sverige.
Noe av grunnen er at mange prøver sendes til laboratorier i utlandet og dermed mister vi muligheten til å samle inn dataene her hos oss, sier Urdahl.
NORM-VET har et etablert samarbeid med TINE Mastittlaboratoriet i Molde og AniCura diagnostisk laboratorium. De bidrar med data henholdsvis fra mastitt hos drøvtyggere, og fra infeksjoner hos hund og katt.