Seier for Akademikerne i Rikslønnsnemnda
– Vi har hatt en sterk tro på vår sak og er veldig glade for at nemnda gir oss medhold. Akademikernes avtale er helt avgjørende for at staten skal kunne rekruttere og beholde høyt utdannede – og dermed sikre seg helt nødvendig kompetanse for å levere gode tjenester, sier Kari Tønnessen Nordli, leder i Akademikerne stat.
Dette har vært den viktigste saken for våre statlig ansatte veterinærer i år. Jeg vil igjen takke alle som streiket og støttet oss i kampen for vår egen avtale der utdanning skal lønne seg. Denne saken viser at når vi står samlet, får vi gjennomslag! Det er motiverende å se at arbeidet som foreningen gjør for veterinærene i staten, gir ønskede resultater. Vi vil fortsette å kjempe for vår profesjon, sier president David Persson.
Fra venstre: Hovedttilitsvalgt for Akademikerne i Mattilsynet Bjørnar W. Jakobsen, organisasjons- og forhandlingssjef Chrstian Tengs og
president David Persson under streiken tidligere i år. Foto: Frauke Becher
Her har Rikslønnsnemnda gjort det riktige! Dette er en viktig anerkjennelse av vår hovedtariffavtale. Rikslønnsnemndas medhold sikrer at vi kan videreføre den gode og riktige lønnsutviklingen som har bidratt til å beholde kompetente veterinærer i statlige stillinger. Jeg kan ikke få takket medlemmene nok for innsatsen de har lagt ned under denne konflikten. Våre tillitsvalgte har sett alvoret og sammen med medlemmene de representerer, har vi alle stått sammen i den viktigste kampen for vår rett til en rettferdig lønnsutvikling på linje med samfunnet for øvrig, sier organisasjons- og forhandlingssjef Christian Tengs i Veterinærforeningen.
Onsdag kom kjennelsen fra Rikslønnsnemnda etter vårens streik i staten. Nemnda falt ned på en videreføring av Akademikernes og Unios tariffavtaler, og organisasjonene fikk dermed fullt medhold.
Dette er en viktig seier både for Akademikerne, for høyt utdannede og for å sikre tjenestene staten leverer. Vår avtale er det beste verktøyet for sikre at folk med høy utdannelse velger staten som arbeidsplass. Uten den vil staten få problemer med å levere de tjenestene vi alle trenger og forventer, sier Tønnessen Nordli.
Akademikernes system innebærer at den økonomiske rammen forhandles sentralt, men at selve forhandlingene skjer ute i de enkelte virksomhetene. Mange av våre medlemmer har ventet på årets lønnsoppgjør som nå kommer.
Jeg er svært glad for at Akademikerne og Veterinærforeningen fikk gjennomslag i Rikslønnsnemda. Jeg legger til grunn at staten etter dette har forstått at forhandlingsinstituttet står seg og at løsninger ikke kan tvinges gjennom ved bruk av makt. Vi vil nå, innenfor rammene av kjennelsens bestemmelser, gå i dialog med arbeidsgiver og arbeide fram en god prosess for fordelingen av lønnstillegg for 2024, sier Bjørnar W. Jakobsen, hovedtillitsvalgt for Akademikerne i Mattilsynet
Det forhandles lokalt innenfor en ramme på 2,7 % pr. dato for lønnsmassen. Forhandlingene skal være avsluttet så snart som mulig og senest innen 15. februar 2025. Virkningstidspunktet settes til 2. juni 2024. For de av Akademikernes medlemmer som er omfattet av tjenestetvistloven § 26 a, settes virkingstidspunktet til 1. mai 2024.
Beste løsninger lokalt
Akademikerne gikk til streik etter at staten i lønnsoppgjøret satte et ultimatum om at det kun skal være én tariffavtale i staten, og dermed forsøkte å frata Akademikerne deres tariffavtale gjennom nærmere ti år. Streiken ble stoppet med tvungen lønnsnemnd.
Lønn er det viktigste personalpolitiske virkemiddelet. Det er de lokale partene som best kjenner sine behov, og som de beste forutsetningene for å finne gode løsninger. De sitter tett på de ansatte, og vet hvilken kompetanse virksomheten trenger for å levere de tjenestene befolkningen forventer, sier Tønnessen Nordli.
Lønnsgapet til privat sektor for høyt utdannede har resultert i at staten sliter med å rekruttere og beholde denne gruppen. De kan tjene opptil 40 prosent mer i privat sektor.
Avtalen vår har blitt utviklet gjennom mange års arbeid, i samarbeid med staten. Nå ser vi frem til å videreutvikle avtalen for å møte behovene for høy kompetanse i offentlig sektor i årene fremover, sier Tønnessen Nordli.
For veterinærer som jobber i staten, og som er medlemmer av Veterinærforeningen, har avtalen ført til en langt bedre lønnsutvikling i perioden etter 2016 sammenliknet med situasjonen frem til 2016. Flere veterinærer har derfor også blitt værende i statlige stillinger. Denne seieren gir befolkningen trygghet gjennom arbeidet veterinærene gjør for bedre mattrygghet og styrket beredskap mot zoonoser, sykdommer som smitter fra mennesker til dyr sier Andreas Håland juridisk rådgiver i Veterinærforeningen og representant i Akademikerne stat.
Lenke til spørsmål og svar Vi vant i Rikslønnsnemnda - hva skjer nå?