Skattejakten: Få tilbake det du har krav på
Flere har nå mottatt skattemeldingen og det er som å få en invitasjon til en skattejakt. Men i stedet for å lete etter gull og diamanter, leter vi etter fradrag og feil som kan spare oss for skattepenger. Her er ting du bør sjekke for å sikre at du ikke betaler for mye skatt.
TV2 meldte i fjor at en halv million nordmenn ikke åpner skattemeldingen. Det kan lønne seg å sjekke skattemeldingen, og her er noen tips til hva du bør sjekke.
Renter og gjeld
Første stopp på skattejakten er rentefradraget, og nå som renta er såpass høy er det mye å spare her! Du får rentefradrag på alle lån du har og som du betaler renter på, dette gjelder blant annet boliglån, studielån, kredittkortgjeld og annen gjeld! Kontroller også at selve gjelden din er korrekt oppført. Rentefradrag kan utgjøre en betydelig sum, så det er viktig å få dette riktig. Renter du betaler på lån gir deg rett på skattefradrag på 22 prosent. Det vil si at per 1000 kroner du betaler i renter gir det en skattebesparelse på 220 kroner. Alle som har en skattepliktig inntekt vil få dette fradraget.
Reisefradrag
Neste stopp er reisefradraget. Sjekk at dette er riktig oppført i skattemeldingen. Reisefradrag kan gi deg betydelige skattefordeler, spesielt hvis du har lang reisevei til jobb. For å få reisefradrag må reiseveien være minst 36 km tur/retur. For skatteåret 2024 får du fradrag for 1,76 kr per kilometer, det maksimale fradraget er på 97 000 kroner før bunnfradraget (kall det en egenandel) på 14 950 kroner er trukket fra. Dette gjelder både om man kjører bil eller tar kollektivt til jobb. Dersom du bruker bil, kan du også få fradrag for bompenger og parkering. Husk å inkludere både daglige reiser til og fra arbeidsstedet og lengre reiser i forbindelse med jobb. Du kan bruke reisefradragskalkulatoren til Akademikerne Pluss for å beregne ditt fradrag her. Lenke til reisekalkulator.
Inntekt
Kontroller at alle inntektene dine er riktig rapportert. Dette inkluderer lønn, pensjon, gevinst fra salg av verdipapirer og eventuelle andre inntektskilder. Feil i inntektsrapporteringen kan føre til at du betaler feil skattebeløp eller kan få problemer med Skatteetaten senere. Sørg for at alle inntekter, inkludert bonus og overtidsbetaling, er korrekt oppført. Hvis du har flere arbeidsgivere eller har hatt flere jobber i løpet av året, må du sjekke at alle inntektene er inkludert.
Bolig og eiendeler
Eier du bolig? Eller fond og aksjer? Eller har du kontanter under madrassen? Så lenge det er du som eier det, regnes det som dine eiendeler. Det er viktig at dette er korrekt oppført, og at formuesverdien din er riktig beregnet. Ta bolig som et eksempel: Endringer i boligverdien kan påvirke formuesskatten din og være utslagsgivende på formuesskatten. Boligverdien kan påvirkes av oppussing, tilbygg eller andre forbedringer som kan øke verdien på boligen din. Formuesskatt beregnes ut ifra hva du har i netto formue. For å finne ut av netto formue må du legge sammen dine totale verdier i eiendeler (Husk at du får en reduksjon i formuesverdien på enkelte eiendeler, såkalt verdsettingsrabatt. Du kan lese mer om verdsettingsrabatt hos Skatteetaten her) og trekke fra det du har i gjeld. Dersom dette regnestykket er under 1 700 000 betaler du ikke noe skatt. For hver krone over betaler du 0,7 prosent til kommunen og 0,3 prosent til staten.
Boligutleie
Er du en av de som er så heldig å kunne leie ut leiligheten, hus, hybel? Da er det viktig å være obs på hvordan skatten påvirkes. Her er noen ulike varianter:
Langtidsutleie av bolig du også bor i selv
Leier du ut en del av leiligheten eller huset ditt er inntekten skattefri dersom du bor i minst halvparten av boligen selv (verdien på din del må være høyere enn verdien på utleiedelen) og utleien defineres som en langtidsutleie, det vil si varer mer enn 30 dager.
Kortidsutleie (både hele og deler av boligen)
Leier du ut leilighet eller hus i kortere perioder, det vil si under 30 dager av gangen, er de første 10 000 kronene skattefrie. Fra krone 10 001 og oppover må du skatte av 85 prosent av inntekten. Skattesatsen for denne typen utleie er på 22 prosent. Det vil si at hvis du leier ut for 20 000 kroner i løpet av 1 år er det 22 prosent av 8 500 kroner, altså 1 870 kroner du skal betale i skatt.
Endringer i familiesituasjon
Sjekk at alle endringer i familiesituasjonen din, som giftemål, skilsmisse eller fødsel er riktig oppført. Dette kan påvirke skatten din. Hvis du har fått barn, kan du ha rett på barnefradrag. Hvis du har giftet deg eller skilt deg, kan dette påvirke skatteklassen din.
Fagforeningskontingent
Kostnader knyttet til medlemskap i fagforening gir grunnlag for skattelette. I 2024 er fradragsgrunnlaget inntil 8 000 kroner, hvorav selve fradraget utgjør 22 prosent av medlemskontingent. For våre medlemmer er det kun hovedkontingenten som er fradragsberettiget, dvs kontingent minus Norsk veterinærtidsskrift og lokalforenings- og særforeningsfradrag.
Ved å følge disse tipsene kan du sikre at skattemeldingen din er mer korrekt, og at du får de fradragene du har krav på.
Hvis du trenger mer hjelp, har du som medlem tilgang til tre timer gratis rådgivning innen personskatt hos Advokatfirmaet NOVA.
Lenke til mer informasjon om denne medlemsfordelen.
Lykke til med skattejakten!