Veterinærforeningen får gjennomslag: Endringer i Mattilsynets veileder for dyrehelsepersonell
Veterinærforeningen har fått gjennomslag for viktige endringer i Mattilsynets veileder om dyrehelsepersonell og bruk av ikke-medikamentelle avlusingsmetoder.
Før sommeren oppdaterte Mattilsynet sin veileder om dyrehelsepersonell og bruk av ikke-medikamentelle avlusningsmetoder (IMM) med et vedlegg med detaljerte kriterier for forsvarlige behandlinger mot lakselus. Veterinærforeningen var kritiske til prosessen og enkelte av kriteriene, og tok opp saken med Mattilsynet i møter vår og høst 2024. Vi kom også med et skriftlig innspill til veilederen. Vi har nå fått svar på disse innspillene fra Mattilsynet
Endringene innebærer en tydeliggjøring av at grenseverdiene for IMM-behandling kun er veiledende og ikke lovpålagte, samt justering av formuleringer som tidligere kunne tolkes som absolutte.
Videre er det presisert at dersom fiskehelsepersonell vurderer det som forsvarlig å avvike fra veilederen, skal disse vurderingene journalføres. Dette sikrer både faglig handlingsrom og dokumentasjon av forsvarlig praksis. Mattilsynet har også besluttet å fjerne tabellen for ferskvannsbehandling fra veilederens vedlegg, etter innspill fra Veterinærforeningen om at tabellen ikke var kunnskapsmessig oppdatert.
Aoife Westgård, leder for Akvaveterinærenes forening (AVF), uttrykker tilfredshet med endringene:
"AVF er fornøyd med at Mattilsynet har tatt innspillene våre på alvor og at vi har fått gjennomslag for flere av våre poeng. Vi ser behovet for å definere forsvarlighet ved IMM. Samtidig er det viktig å ikke begrense fiskehelsepersonell sin mulighet til å utvise faglig skjønn."
Veterinærforeningen understreker også viktigheten av en god og konstruktiv dialog med myndighetene.
"Vi opplever at vi har en god dialog med Mattilsynet, og ønsker å være en konstruktiv samarbeidspartner for myndighetene i spørsmål som angår fiskehelse og -velferd. Vi får det dyreholdet vi legger rammene for, derfor må havbruksmeldingen adressere disse problemstillingene og ta dem på alvor.. Næringen må reguleres basert på oppnådde resultater på helse og velferd, og ikke som nå, indirekte gjennom tilfeldig kontroll av fiskehelsepersonell," sier president David Persson.
Veterinærforeningen er fornøyd med at Mattilsynet har lyttet til faglige innspill og gjort nødvendige justeringer for å sikre en mer balansert veileder som gir rom for både faglig skjønn og oppdatert kunnskap i vurderingene.