Konsekvensvurderingen er et resultat av en lengere prosess som startet med Fiskeridirektoratets områderapport i 2019. Målet med konsekvensvurderingen er å gi en helhetlig vurdering av hvilke effekter etableringen av akvakulturanlegg vil kunne ha på de tre utvalgte områdene. 

Konsekvensvurderingen om havbruk til havs er et godt grunnlag for å få på plass et regulatorisk rammeverk som tar hensyn til helse og velferd til laksen. Med det som premiss kan man trinnvis bygge opp en sunn næring rundt et dyrehold der dyrene har det bra. Laksen er et produksjonsdyr og en viktig ressurs for Norge som vi må behandle med respekt, sier president David Persson.

Krav om konkrete regelverkskrav og gradvis opptrapping

Veterinærforeningen understreker at utredningen må følges opp med tydelige krav til fiskehelse og -velferd for å få og beholde tillatelser. Vi er også opptatt av at veksten i havbruk til havs må skje gradvis og basert på tydelige kriterier, spesielt knyttet til helse og velferd hos oppdrettsfisken.

Vi i Akvaveterinærenes forening (AVF) er opptatt av at veksten – også i havbruk til havs – må skje gradvis, og at aktørene må dokumentere god velferd for å kunne trappe opp. Enkelt oppsummert: Vekst gjennom velferd, sier Aoife Maloney Westgård, leder i AVF.

Veterinærforeningen foreslår krav til standardisering av kritiske prosesser som vurdering av settefisk, biosikkerhet og helsekontroll. Dette vil bidra til å sikre en bærekraftig utvikling av havbruksnæringen, samtidig som fiskevelferd ivaretas.

Uavhengig fiskehelsepersonell må ikke bli en forutsetning

I konsekvensvurderingen foreslås det at helsekontroller skal utføres av uavhengig fiskehelsepersonell. Dette er Veterinærforeningen sterkt kritiske til.

Dette mener AVF bryter med prinsippene som ligger bak autorisasjonen vår. Alle autoriserte veterinærer har krav om faglig forsvarlig praksis og objektive vurderinger som gjelder uavhengig av ansettelsesforhold, sier Maloney Westgård.

Foreningen er tydelig på at skille mellom internt og eksternt ansatt fiskehelsepersonell kan undergrave tilliten til autoriserte veterinærer og komplisere arbeidet med å sikre god fiskehelse og velferd. Veterinærforeningen presiserer at dyreeier har det overordnede ansvaret for å sikre god fiskevelferd og fraråder sterkt en praksis med å regulere næringen gjennom  fiskehelsepersonell.

Veien videre

Veterinærforeningen oppfordrer myndighetene til å sikre tydelige regelverkskrav som legger grunnlaget for en bærekraftig vekst i havbruksnæringen. Fiskevelferd må være en grunnpilar i utviklingen av havbruk til havs. Kun gjennom ansvarlig forvaltning kan Norge utnytte det store potensialet i havområdene på en måte som respekterer produksjonsdyrene og gir næringen et solid fundament for fremtiden.

Lenke til hele høringsinnspillet. (PDF, 253KB)