Innspillsmøtet markerer starten på utvalgets arbeid med å utvikle en helhetlig strategi for det norske matsystemet. Veterinærprofesjonen er også faglig representert i selve utvalget, der professor Yngvild Wasteson deltar som medlem. 

President David Persson på talerstoeln under innspillsmøtet til MatsystemutvalgetVi er glade for at regjeringen har nedsatt et utvalg som ser matsystemet i sammenheng med helse, beredskap, dyrevelferd og miljø. Dette er en viktig anledning til å synliggjøre veterinærprofesjonens rolle i et bærekraftig matsystem, sier president David Persson. 

Veterinærforeningen pekte spesielt på fem viktige områder i arbeidet med bærekraftige matsystemer: 

  • Veterinærdekning i hele landet 
  • Styrke veterinær samfunnsmedisin og det forebyggende helsearbeidet 
  • Få på pass en nasjonal én helse-strategi 
  • Nasjonalt beredskapslager for kritiske innsatsfaktorer i matproduksjonen 
  • Produser mer mat tilpasset norske resursser 

God dyrehelse og tilgang på veterinær kompetanse er en forutsetning for matsikkerhet og mattrygghet. Hvis vi skal øke selvforsyningen og styrke beredskapen, må vi ha veterinærer i hele landet – både i det forebyggende arbeidet og når krisene oppstår, sier Persson. 

Foreningen takket for muligheten til å bidra i denne tidlige fasen av utvalgets arbeid, og tilbød videre dialog. 

Veterinærprofesjonen sitter på kunnskap som er helt sentral for å sikre trygg mat, god dyrehelse og folkehelse. Dette må inn som en bærebjelke i en ny matsystemstrategi, sier David Persson. 

Lenke til det muntlige innlegget. (PDF, 83KB)