Veterinærforeningen tok initiativ til møtet med LMD der Camilla Lysvåg, Stein Ivar Ormsettrø og Eva Grendstad deltok fra Landbruk- og matdepartementet, Knud Torjesen fra Direktoratet for medisinske produkter og Christian Tengs, Ellef Blakstad og Camilla Larsen fra Veterinærforeningen.

- I lys av den geopolitiske situasjonen som Europa befinner seg i, er det et behov for økt bevisstgjøring rundt blant annet matsikkerhet, trygg mat, slaktrutiner og kapasitet, samt medisinberedskap til dyr generelt og særlig til produksjonsdyr. Det er også behov for å gå opp grenseganger knyttet til god dyrevelferd, og hvordan dette skal ivaretas ved eventuelle kriser med mer, sier fagsjef Camilla Larsen

I møtet påpekte Veterinærforeningen at stortingsmeldingen En motstandsdyktig helseberedskap i svært liten grad diskuterer matberedskap eller ser på hvordan våre produksjonsdyr og kjæledyr kan ha innvirkning på helseberedskapen for samfunnet. Dette mener vi er uheldig og kan representere en unødvendig høy risiko ved alvorlige kriser.

Veterinærforeningen mener det er viktig å formalisere og videreutvikle veterinærens beredskapskompetanse, gitt samfunnsutviklingen både i Norge og globalt. Både knyttet til den politiske situasjonen med krig i Europa, men også gjennom våre erfaringer i etterkant av koronapandemien.

Å synliggjøre og styrke beredskapskompetanse med flere offentlig godkjente spesialister i samfunnsmedisin og beredskap gjennom spesialistutdanningen til Veterinærforeningen, er noe Veterinærforeningen gjerne tilrettelegger for. Foreningen har kompetansen og kapasiteten til å skreddersy pensum til det nye og mer komplekse virkelighetsbildet vi som samfunn står ovenfor innenfor beredskapsområdet. Flere veterinære ledere og beredskapsspesialister i offentlig forvaltning vil bidra til en tryggere totalberedskap for Norge.