Veterinærforeningen har levert sine innspill til Utdannings- og forskningskomiteen i forbindelse med høringen av statsbudsjettet for 2025 på Stortinget.

Behov for flere veterinærstudenter og styrking av forskning

Vi er fornøyde med at de 10 studieplassene, som ble fjernet etter pandemien nå er tilbake, men understreker at vi trenger flere studenter fremover. Norge er i dag helt avhengig av at norske studenter velger å reise til utlandet for å studere veterinærmedisin, men antallet utenlandsstudenter har gått kraftig ned på grunn av den svake kronekursen og høye levekostnader. Det vil føre til færre veterinærer de neste årene. Mange kommuner sliter med å rekruttere og beholde veterinærer, noe som svekker tilgangen på veterinærtjenester og den nasjonale beredskapen.

Veterinærer spiller en viktig rolle i samfunnet ikke bare innenfor dyrehelse og dyrevelferd. Vi snakker gjerne om En-helse, at menneskers og dyrs helse henger sammen, den kunnskapen er viktig både for å forebygge neste pandemi, men også et grunnlag for å bygge beredskap i samfunnet når det kommer til for eksempel mattrygghet og trygt drikkevann. Hvis vi skal styrke totalberedskapen i Norge og gi folk trygghet, må det utdannes et tilstrekkelig antall veterinærer som kan jobbe både i klinisk veterinærtjeneste, i offentlig forvaltning som Mattilsynet, i forsvaret og i forskningen, for å nevne noen, sier David Persson.

Veterinærforeningen ber derfor om at Stortinget i dette budsjettet vedtar en opptrapping av antallet studieplasser i veterinærmedisin ved Veterinærhøgskolen, NMBU.

Det er viktig å sikre bevilgninger for forskning som kan gjøres langsiktig. Det som skjer nå med stadige budsjettkutt er at vi bygger ned forskningsmiljøer. Det å ha både kompetente personer i forskningsstillinger samtidig som du klarer å opprettholde god forskningsinfrastruktur, inkludert oppstalling av dyr til bruk i forskning – det koster penger og må prioriteres, sier Persson.

Veterinærforeningen ber Stortinget om å øke bevilgningene til forskning og universitets- og høyskolesektoren, samt å trappe opp offentlige FoU-investeringer til 1,25 prosent av BNP over de neste fem årene.

Økt studiestøtte

Veterinærforeningen mener at dagens nivå på studiestøtten gjør studentenes hverdag vanskeligere og gir dem mindre tid til å fokusere på studiene.

Veterinærstudenter bruker i gjennomsnitt 45 timer i uken på læringsaktiviteter og egenstudier. Da blir det ikke mye tid til jobb i tillegg. Dette er uholdbart, særlig når vi vet at det kan skape sosiale ulikheter og føre til økt press på studentenes psykiske helse.

Veterinærforeningen ber Stortinget om å øke studiestøtten til 1,5 ganger grunnbeløpet i folketrygden og at stipendandelen for utenlandsstudenter økes til 70 prosent.

Lenke til hele høringsinnspillet.

Lenke til opptak av høringen på Stortinget 24. oktober.