Viktige bidrag til Europas veterinærarbeid
Den halvårlige generalforsamlingen i Federation of Veterinarians of Europe (FVE) ble avholdt i Brussel november 2024. Gjennom Veterinærforeningens medlemskap får vi mulighet til å påvirke arbeidet FVE gjør med å fremme veterinærprofesjonens interesser på europeisk nivå.
FVE er paraplyorganisasjonen for veterinærprofesjonen i Europa, med delegater fra nasjonale veterinærorganisasjoner i 39 land. I tillegg til FVEs felles generalforsamling fredag 29. november, møttes fire underseksjonene for egne møter dagen før. De fire underseksjonene er UEVP (seksjon for veterinærer i klinisk praksis), EVERI (seksjon for veterinærer innen utdanning, forskning og industri), EASVO (statlig ansatte veterinærer) og UEVH (veterinærer innen næringsmiddelhygiene og samfunnsmedisin).
Veterinærforeningen var representert av Camilla Larsen, Line Bredli-Kraemer, Ole Alvseike, Ole-Herman Tronerud og Ellef Blakstad.
Vårt bidrag og nøkkeltemaer:
Beredskap mot pandemier: Et nytt standpunktdokument ble vedtatt, presentert av Ole Alvseike som leder arbeidsgruppen for veterinær samfunnsmedisin og bærekraft. Dokumentet markerer FVEs fokus på økt samfunnsberedskap. Lenke til hele dokumentet om pandemiberedskap
- Dyrevelferd og ID-merking: EU vurderer en ny forordning som vil pålegge obligatorisk ID-merking av hunder og katter med microchip, med et sentralt register over alle dyr i Europa. Ellef Blakstad presenterte DyreID og Norges rolle i dette arbeidet.
- Ny UEVP-app: En ny app for veterinærer i Europa ble lansert. Den er allerede tilgjengelig for iPhone og kommer snart til Android.
Aktuelle saker og utfordringer
Veterinærer rapporterte om sykdomsutbrudd som småfepest og sauekopper i Hellas, svinepest i Nord-Italia, blåtunge i Belgia og behandling av FIP hos katt. Utbruddene øker arbeidsmengden for privatpraktiserende veterinærer, både gjennom rapportering og psykososial støtte til dyreeiere som risikerer å miste livsgrunnlaget sitt.
Deltakelsen i disse møtene er av stor betydning for mye av arbeidet i veterinærforeningen, og i motsetning til Norges relasjon til EU, så er Den norske veterinærforening fullverdig medlem av FVE, og kan derfor være med aktivt å påvirke lobbyvirksomheten direkte inn mot politikere og byråkrater i EU i saker som har betydning for våre medlemmer.