Den norske veterinærforening

Ingen helsegris uten veterinærgodkjenning

13.11.2018
Fra og med 1. januar 2019 får ikke bonden helsegrisgodkjenning på grisene sine uten veterinær-godkjenning. Veterinærforeningen oppfordrer alle medlemmer om å bidra til dette.

God dyrevelferd er viktig for dyr, bønder og forbrukere. Næringen rammes dersom forbrukerne får inntrykk av dårlig dyrevelferd. Derfor har bransjen nå satt i gang et dyrevelferdsprogram i slaktegrisbesetninger.

Det viktigste tiltaket er at alle slaktegrisprodusenter skal samarbeide med veterinær om gode og dokumenterte rutiner for å sikre god dyrevelferd i besetningen. Slaktegrisprodusentene blir nå oppfordret av slakteriene til å ta kontakt med en veterinær.

Alle slaktegrisbesetninger skal ha minst et veterinærbesøk per år. Hvert besøk skal dokumenteres i det digitale dokumentasjons- og rådgivingsverktøyet Helsegris. Mer om Dyrevelferdsprogrammet kan du lese her.  

Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF) har laget en informativ video for veterinærer. Se den her 

Spesialveterinær Karl Kristian Kongsted i KLF er klar over at det i enkelte tilfeller kan være krevende å skulle godkjenne slaktegrisbesetninger. «Det kan fort komme til diskusjoner om hvordan dyrene skal stelles eller hvordan regelverket skal fortolkes», sier han.

Kravet om godkjenning er noe bransjen har pålagt seg selv. Det er hverken lovpålagt eller forskriftsfestet, men Veterinærforeningen oppfordrer veterinærer til å bidra til dette arbeidet. I tilfeller der det kan være vanskelig å påta seg oppdraget skal man henvise til en annen veterinær eller kontakte bransjen for hjelp til gjennomføring av besøk.

Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund (de private slakteriene):

Karl Kristian Kongsted, Spesialveterinær, tlf. 488 65 080, karlkristian@kjottbransjen.no

Nortura:

Odd Magne Karlsen,  Fagsjef, tlf. 416 09 202, odd.magne.karlsen@nortura.no

Nortura Øst:

Eli Maria Stenklev, Spesialveterinær, tlf. 979 77 252, eli.maria.stenklev@nortura.no

Audun Skomsøy, Spesialveterinær, tlf. 918 88 862, audun.skomsoey@nortura.no

Nortura Vest:

Flemming Meland, Spesialveterinær, tlf. 473 83 001, flemming.meland@nortura.no

Nortura Nord:

Annbjørg Nernæs, Spesialveterinær, tlf. 977 11 682, annbjorg.nernes@nortura.no

Ingeborg Ålmo, Spesialveterinær, tlf. 414 37 882, ingeborg.almo@nortura.no

 

Er det noe du lurer på angående Dyrevelferdsprogrammet eller Helsegrissystemet, er du interessert i kurs og kompetansetilbud se her

0 Kommentar

Kommenter saken

Du må være logget inn for å kommentere.