Den norske veterinærforening

Veterinærers erfaring med gatehunder importert til Norge

02.02.2018
Omfanget av gatehunder som pasienter hos norske veterinærer er for første gang kartlagt i en spørreundersøkelse. Artikkelen er publisert i Norsk veterinærtidsskrift nr. 1, 2018.

Undersøkelsen viser at majoriteten av veterinærene (87,2 %) har hatt gatehunder som pasienter, og 14,8 % har hatt mer enn 20 gatehunder i klinikken.  Over en fjerdedel av veterinærene (28,6 %) har påvist agens, sykdom eller lidelser som sjeldent påvises i Norge. Majoriteten (92,1 %) av veterinærene ønsker et importforbud mot gatehunder.

I 2016 ble det innført 386 hunder kommersielt til Norge, størsteparten av disse kom fra Spania. Det finnes ingen oversikt over ikke-kommersiell innførsel. Det finnes ulike regelverk for ikke-kommersiell og kommersiell import. Dagens regelverk gir myndighetene liten mulighet til å kontrollere helsestatusen til hunder som blir adoptert fra utlandet, utover kontroll av vaksinasjon mot rabies og behandling mot revens dvergbendelorm.

Verdens helseorganisasjon (WHO) anslår at det finnes mer enn 200 millioner gatehunder i verden, og at det hvert år dør flere titusen mennesker av rabiessmitte.

Veterinærers erfaring med gatehunder importert til Norge - en spørreundersøkelse.
Publisert i Norsk veterinærtidsskrift nr. 1, 2018.

Pressemelding: Veterinærforeningen foreslår stans i import av gatehunder

 

 

0 Kommentar

Kommenter saken

Du må være logget inn for å kommentere.