Den norske veterinærforening

Veterinærforeningen foreslår stans i import av gatehunder

18.08.2016
Import av gatehunder og hunder som utgis for å være gatehunder, kan medføre alvorlig, uhelbredelig og dødelig smitte hos mennesker og dyr. Veterinærforeningen ber derfor alle som vurderer å importere slike hunder, om å la det være.

 -Vi kommer med en sterk oppfordring om stans i hundeimporten, fordi stadig flere mennesker her i landet adopterer og importerer hunder fra utlandet.  Mange av disse er gatehunder eller utgis for å være det. Avsløringer i Sverige har vist at hunder i flere land oppdrettes og deretter eksporteres som gatehunder, sier Torill Moseng (bildet) som er president i Den norske veterinærforening.

Svindel med rabiesattester

Veterinærinstituttet undersøkte i 2012 hunder importert fra Øst-Europa for smitte. Flere av disse hundene hadde ikke beskyttelse mot rabies, selv om de hadde attest på at de var vaksinert. Dette tyder på at hundene ikke var vaksinert og at rabiesattestasjonen var svindel. Mangelfull behandling mot revens dvergbendelorm ble også oppdaget. Rabies og revens dvergbendelorm kan smitte mennesker og medføre alvorlig, uhelbredelig sykdom og død.

Øst og Sør-Europa verst

- Vi mener at oppdrett av hunder med tanke på å fremstille dem som gatehunder er kynisk svindel i vinnings hensikt, understreker Moseng. Mattilsynet har registrert at endringene i regelverket fra 1. januar 2012 førte til en kraftig import av hunder til Norge. Det gjelder spesielt import av gatehunder fra Øst- og Sør-Europa. Mattilsynet har uttrykt sterk bekymring over utviklingen.

Moseng oppfordrer alle som vurderer å kjøpe eller adoptere gatehunder, om å la det være. Det gjelder også når hundene etter innførsel frembys for salg og adopsjon i Norge. Den norske veterinærforening mener at gatehunder kan hjelpes mer effektivt i landene de kommer fra gjennom økonomisk støtte til lokale dyrevernorganisasjoner.

Kontaktpersoner:
Torill Moseng, president i Den norske veterinærforening, mobil 930 93 064
Steinar Tessem, informasjonssjef, mobil 400 42 614

Fakta om Den norske veterinærforening:
Den norske veterinærforening er en interesseorganisasjon for veterinærer i privat og offentlig sektor. Foreningen arbeider for en hygienisk og etisk matvareproduksjon, dyrenes helse og velferd og er hovedaktør på veterinærfaglig etterutdanning. Foreningen ble etablert i 1888 og forhandler lønns- og arbeidsvilkår for sine drøyt 3 000 medlemmer.

 

0 Kommentar

Kommenter saken

Du må være logget inn for å kommentere.