Dårlig dyrevelferd kan svekke appetitten på norsk laks
En generasjon unge voksne kan komme til å velge bort norsk oppdrettsfisk hvis oppdrettsnæringen ikke leverer et mer bærekraftig produkt, uten titalls millioner av lakselik i lasten, skriver president i Tekna Lars Olav Grøvik og president i Veterinærforening Bjørnar W. Jakobsen i Dagens Næringsliv.
Redusert dødelighet og bedre fiskevelferd må inn som kriterier for vekst. I tillegg må Mattilsynets ressurser økes slik at det kan føres tilsyn med regelverket. Nå må Nærings- og fiskeridepartementet komme på banen.
Veterinærinstituttets fiskehelserapport for 2021 viser at i snitt 15 prosent av fisken dør ved norske matfiskanlegg hvert år (tilsvarende 54 millioner i 2021). I flere anlegg er dødeligheten over 30 prosent. I tillegg døde 35 millioner settefisk og i overkant av 40 millioner rensefisk i løpet av fjoråret. Disse dystre tallene viser at fiskens helse og velferd ikke er prioritert i oppdrettsanleggene.
Målet bør være at norsk oppdrettsfisk skal være sterk, frisk og overlever frem til slakt, skriver president i Tekna Lars Olav Grøvik og president i Veterinærforening Bjørnar W. Jakobsen i Dagens Næringsliv.