Unngå julematen

Ikke gi kjæledyrene dine den samme maten som du spiser. Julematen er veldig fet og salt, og dette kan gi diaré og oppkast, særlig hos hunder. Det kan bli veldig ubehagelig å oppleve å midt i julen og mister de for mye væske og næring, kan det være direkte livstruende, sier leder Hilde Røssland i Smådyrpraktiserende veterinærers forening.

Unngå følgende for hunder:

  • Sjokolade, da dette inneholder teobromin som er giftig og potensielt dødelig for hunder, særlig mørk sjokolade inneholder mye teobromin.
  • Rosiner og druer, fordi det kan gi akutt nyresvikt og være dødelig.
  • Alt som inneholder sukker bør holdes unna våre firbente venner, og kunstige søtningsstoffer kan være veldig farlige. Xylitol blir brukt som søtningsstoff i blant annet sukkerfri tyggegummi, pastiller og legemiddler og kan hunder kan bli svært dårlig av dette.
  • Gjærbakst som kan svelle i magen og øke risikoen for magedreining og kan være livstruende
  • Tradisjonell julemat fordi den ofte er svært fet mat som kan gi oppkast og diaré, og den kan være svært salt som pinnekjøtt og medisterkaker.
  • Ribbe, pinnekjøtt og kalkun inneholder ben som lett kan sette seg fast i fordøyelsessystemet.
  • Mat med løk og hvitløk kan forårsaker ødeleggelse av de røde blodceller og akutt, alvorlig blodmangel.

Det er dermed ikke sagt at man ikke skal gi de firbente noe ekstra godt i julen. Det finnes mye hunde- eller kattegodteri som er tilpasset deres fordøyelsessystem.

For kattene skal man også være oppmerksom på matutfordringer, men det som kanskje er enda viktigere er å passe på kattene i forhold til levende lys. Kattene spaserer rundt, vifter med halen og det kan forårsake brannskader. Slukk lys i de rom du ikke oppholder deg i og følg med på hvor katten din befinner seg.

Julepynt og juleplanter kan være en fare

Når du pynter til jul, må du passe på hvor du setter opp julepynten. Juletrepynt kan være spennende for en liten valp eller en katt, særlig når den henger på et juletre. Julepynt kan falle ned og knuse slik at de skjærer seg på potene, eller de kan prøve å spise julepynten. Pass også på at de ikke kommer til ledninger til lyslenker som er koblet til strøm.

Flere av de typiske juleplanetene er giftige for våre firbente. Eksempler er julestjerne, amaryllis, svibel, julerose, misteltein, edelgran, misteltein og kristtorn. Ta kontakt med veterinær dersom du mistenker at kjæledyret ditt kan ha spist av en juleplante.

Husk å sjekke hvor du får kontakt med nærmeste veterinær på vakt i din kommune, så vet du hvor du kan henvende deg dersom du trenger hjelp, sier Røssland.

Kos deg med dine firbente i julen, men pass på hva du gir dem som mat i julen og hvor du setter juleplantene!