Hundene får mat de ikke ellers får. Det er veldig mye fett og salt og da får de diaré og oppkast. Det kan være livstruende hvis de mister for mye væske og næring. Dessuten er det forferdelig ubehagelig å oppleve dette midt i jula, både for dyr og eier, sier president Torill Moseng i Veterinærforeningen.

Unngå følgende for hunder:

  • Sjokolade, da dette inneholder teobromin som er giftig og potensielt dødelig for hunder, særlig mørk sjokolade inneholder mye teobromin.
  • Rosiner, fordi det kan gi akutt nyresvikt og være dødelig.
  • Alt som inneholder sukker bør holdes unna våre firbente venner, og kunstige søtningsstoffer kan være veldig farlige.
  • Gjærbakst som kan svelle i magen og øke risikoen for magedreining og kan være livstruende
  • Tradisjonell julemat fordi den ofte er svært fet mat som kan gi oppkast og diaré og den kan være svært salt som pinnekjøtt og medisterkaker.
  • Ben som kan sette seg fast eller splintre opp (særlig fra fjørfe).
  • Mat med løk og hvitløk kan forårsaker hemolyse, som kan føre til ødeleggelse av røde blodceller og akutt, alvorlig blodmangel.

Det er dermed ikke sagt at man ikke skal gi de firbente noe ekstra godt i julen. Det finnes mye hunde- eller kattegodteri som er tilpasset deres fordøyelsessystem.

For kattene skal man også være oppmerksom på matutfordringer, men det som kanskje er enda viktigere er å passe på kattene i forhold til levende lys. Kattene spaserer rundt, vifter med halen og det kan forårsake brannskader. Slukk lys i de rom du ikke oppholder deg i og følg med på hvor katten din befinner seg.

Husk å sjekke hvor nærmeste veterinær på vakt er, i din kommune, så vet du hvor du kan henvende deg dersom du trenger hjelp.

Kos deg med dine firbente i julen, men pass på hva du gir dem som mat i julen!