Import av hunder og katter fra utlandet er risikosport
Før helgen fikk en valp påvist parvovirus i Arendal. Mattilsynet mistenker at den har blitt smittet av en hund importert fra Romania. Ved import av hunder og katter fra utlandet risikerer man å innføre sykdommer eller skadedyr til Norge som gir både dårlig dyrevelferd, dyrehelse og folkehelse.
Parvovirus forekommer i Norge, men er mye mer vanlig i mange europeiske land.
Veterinærinstituttet har eksempler på at importerte hunder har hatt multiresistente bakterier, lopper, husflått, hjerteorm, leishmania, og ulike innvollsormer. Disse er uvanlige i Norge, men vanlige i andre land. Lenke til eksempler hos Veterinærinstituttet
Selv om hunden ikke viser symptomer på sykdom kan dyret bringe smitte videre til dyr og mennesker. I forbindelse med innførsel av dyr er det mulig å teste for noen smittestoffer, men ikke alle. Man kan behandle og forebygge noen sykdommer, men ikke alle.
Det er svært viktig å tenke på at sykdommer man risikerer å innføre gjennom kjæledyr, ikke bare kan være en risiko for helsen for andre dyr, men også kan være en risiko for mennesker og folkehelsen generelt.
Pandemien vi har hatt de siste 18 månedene er et eksempel på at vi må ta denne risikoen på alvor.
Veterinærforeningens president Torill Moseng har tidligere advart mot å kjøpe hund med ukjent opprinnelse, fra utlandet, da man mange ganger vet for lite om forholdene hunden har levd under.
Hunden kan ha plager som ikke er synlige eller la seg teste, og kan dra med seg sykdommer til Norge. Skal du skaffe deg hun, bruk god tid, snakk med veterinærer og andre fagfolk. Det finnes mange gode, seriøse oppdrettere i Norge, sier Torill Moseng.