Bente AkselsenDet kan være lurt å sjekke hvor nærmeste veterinær befinner seg og finne kontaktinformasjon om nærmeste veterinærvakt der du skal på ferie med kjæledyret ditt. Det vil gi deg trygghet og du kan handle raskt dersom uhellet skjer, sier president Bente Akselsen i Veterinærforeningen.

Når dyr blir syke utenom åpningstidene til de lokale veterinærene, er det godt å vite at det finnes en veterinærvakt i hver enkelt kommune i Norge som man kan kontakte. Gå til kommunens nettside og søk på «veterinærvakt».

ID-merking

Det å ID-merke dyret ditt gir deg en ekstra trygghet som dyreeier. ID-nummeret er en unik identifikator og varer livet ut og er søkbart i DyreIDs register. Lenke til ID-søk

Dersom ditt kjæledyr blir borte og gjenfunnet kan en avleser brukes til å lese av ID-nummeret, finne eieren og gjenforene deg med kjæledyret ditt.

Sikker og trygg transport i bil

Husk at det er påbudt å sikre all last i et kjøretøy, og dette gjelder også for kjæledyr. Du kan enten ha de i transportbur, bak et gitter eller nett eller fastspent i en godkjent sikkerhetssele.

Ta pauser og ha med vann og mat til kjæledyret om reisen er lang.

Husk å aldri forlate kjæledyret alene i bilen over lengre tid. Nå på vinteren kan du risikere at dyret blir svært nedkjølt.

Reise med fly og tog innenlands

Sjekk alltid flyselskapets egne regler for størrelsen på transportbur eller transportvesker.

De ulike togoperatører har også forskjellige regler for å ha med kjæledyr i kupéen. De fleste tillater kjæledyr i angitte vogner.

Reise til utlandet

Før du tar med deg kjæledyret på reise til utlandet må du sjekke hvilke innreiseregler som gjelder for dyr i det landet som du reiser til. Det beste er å kontakte landets ambassade eller konsulat her i Norge. I tillegg er det nyttig å gjøre seg kjent med hva du må huske på ved tilbakekomst til Norge. På Mattilsynets nettsider finner du informasjon om innførsel av hund og katt til Norge.

Kjæledyrpass

Alle hunder som skal reise til utlandet, inkludert Sverige, må ha et gyldig pass som inneholder dokumentasjon på id-merking, nødvendige behandlinger/vaksiner og opplysninger om eier. Dette får du hos veterinæren din.

Smitterisiko

I tillegg kan det være nyttig å sjekke hvilke sykdommer, parasitter eller skadedyr som er vanlige blant kjæledyr i landet man reiser til, slik at man eventuelt kan forebygge smitte til sitt eget dyr.