Torill Moseng ble intervjuet av TV2 om det økende problemet med hundesmugling. Nå som det er stor etterspørsel etter valper, får kriminelle bander enda bedre mulighet til å tjene penger på utålmodige valpekjøpere.

Det er hjerteskjærende å se bilder fra valpefabrikker der tisper er lenket fast og produserer kull på kull, sier Moseng til TV2

Valper uten riktige papirer som blir stoppet ved grensen utgjør en stor helsetrussel fordi Mattilsynet ikke kan være sikre på at de ikke har med seg alvorlige sykdommer som f.eks. rabies.

Vi er svært bekymret for denne utviklingen, nettopp fordi man tar inn dyr som man ikke vet helsestatus på, og som i mange tilfeller også har falsk dokumentasjon. Det er et stort dyrevelferdsproblem og i tillegg et problem for både folkehelsen og dyrehelsen, som vi er ansvarlig for her i Norge, sier Moseng til TV2.

Skal man kjøpe valp er det viktigste å ikke handle på impuls, men å gjøre grundige undersøkelse før kjøpet. Dersom man ikke kjøper valp gjennom norske raseklubber, bør man følge tispen gjennom svangerskapet og etter fødsel. Ekstra grundig forarbeide må gjøres dersom man skal kjøpe hund i utlandet. Snakk med veterinærer og andre fagfolk. At man finner annonsen på FINN i Norge - betyr ikke at dette er en norsk lovlig hund.

Hundesmugling er et stort problem over hele Europa og Toril Moseng er invitert til den Svenske Riksdagen 9. mars for å snakke om hundesmugling.

Lenke til intervjuet på TV2 og lenke til sak på Nyhetskanalen