Veterinærforeningen uttaler seg om Geno-saken i flere aviser
Nytt system for seminrapportering via Dyrehelseportalen er for dårlig utredet og overgangsordningen må forlenges. Den nye ordningen ser ut til å gi et vesentlig inntektstap for inseminerende veterinærer, sier president Torill Moseng i Veterinærforeningen i intervjuer til både Nationen og Bondebladet.
Til nå har vi fremmet våre synspunkter overfor Geno for å få en minnelig løsning, men dette har vist seg svært vanskelig. Geno har i liten grad kommet oss i møte på viktige punkter, og vi opp-lever at det er svært utfordrende at vi ikke får nødvendig innsyn i tallmaterialet som Geno har, sier Moseng til Bondebladet.
Det har ikke vært mulig å vurdere økonomiske konsekvenser i forkant ettersom Veterinærforeningen ikke har vært kjent med hvordan Genos beregningsmetode ville slå ut. Veterinærforeningen vil fortsatt kreve at tidspunkt for ikrafttredelse av den nye registreringsordningen utsettes, slik at partene sammen kan finne en hensiktsmessig løsning før implementering.
Geno mener de ikke skal dekke reisekostnader til insemineringsbesøk dersom veterinæren må behandle syke dyr på same kjørerute. Derfor blir vanlige sykebesøk dyrere for bonden, sier Moseng til Nationen.
Veterinærforeningen og Geno har vært enige om å gå over til ett nytt system basert på reelt kjørte kilometer. Intensjonen var at det nye systemet skulle være bedre og rettere, og at ingen av partene skulle tape økonomisk, sier Moseng.
Dette kan få alvorlige konsekvenser for tilgang på veterinærer i næringsfattige områder på dagtid og samtidig gjøre det enda vanskeligere enn i dag å få til en velfungerende vaktordning i mange områder. God veterinærdekning er avgjørende for dyrehelse, dyrevelferd, trygg mat og beredskap i hele landet.
Lenke til hele artikkelen i Nationen og lenke til artikkelen i Bondebladet.
(Begge artikler er bak betalingsmur)