Veterinærforeningens innspill til revidert nasjonalbudsjett 2020
Den pågående Korona-pandemien viser hvor viktig det er med god beredskap mot smittsomme dyre- og menneskesykdommer. Veterinærene spiller en viktig rolle i denne beredskapen i tillegg til at de sikrer trygg og nok mat og sørger for god dyrehelse og -velferd. Veterinærforeningen sendte denne uken inn egne innspill til revidert nasjonalbudsjett 2020 med saker som bør prioriteres for å styrke veterinærenes rolle i samfunnet både nå og i fremtiden.
Disse sakene mener Veterinærforeningen bør prioriteres i revidert nasjonalbudsjett 2020 og er sendt til Finansdepartementet, Finanskomiteen og de berørte departementene:
- 20 nye, fullfinansierte studieplasser ved NMBU Veterinærhøgskolen på Ås
I 2008 vedtok Stortinget å øke studiekapasiteten fra 70 til 90 studenter per år i forbindelse med flytting av NMBU Veterinærhøgskolen til nye bygg på Ås.
Norge har behov for å utdanne flere veterinærer hvert år for å imøtekomme etterspørselen etter veterinærer innen havbruk, i forvaltningen og i klinisk praksis både på kjæledyr og produksjonsdyr i hele landet. I tillegg kommer at samfunnets beredskap mot alvorlig smittsom dyresykdom og dyrevelferdstragedier med konsekvenser for mattrygghet og folkehelse, i stadig større grad er basert på de privatpraktiserende veterinærene over hele landet.
Finansiering av de forutsatte 20 ekstra plassene på Veterinærhøgskolen lå ikke i statsbudsjettet for 2020. Veterinærforeningen mener dette må prioriteres i revidert nasjonalbudsjett. - Stimuleringstilskuddet til veterinærdekning må økes med 50 millioner til 80 millioner
For å møte fremtidige utfordringer og oppfylle lovpålagte nasjonale og internasjonale forpliktelser på en god måte, vil det være behov for å styrke veterinærdekning og veterinærberedskapen ytterligere. Dagens ordning er basert på et velfungerende samarbeid mellom offentlighet og private veterinærer. Dette bør videreutvikles til en moderne og effektiv beredskap i hele landet mot smittsomme dyresykdommer og sykdommer som smitter mellom dyr og mennesker, og for bedre dyrevelferd.
For blant annet å oppfylle krav i EUs kontrollforordning vedrørende nødslakt, og sikre nødvendig kompetanse hos privatpraktiserende veterinærer om feltobduksjon av syke dyr, må det stilles nødvendige midler til rådighet for kurs og kompetanseheving hos deltakere i veterinærvakten.
Stimuleringstilskuddet til kommunene må økes og en del av dette tilskuddet må øremerkes til kurs og kompetanseheving hos vaktdeltakerne i hvert vaktdistrikt.
-
Full kompensasjon for merutgifter knyttet til forsinket flytting til Ås.
Ferdigstilling av veterinærbygget er utsatt som følge av koronasituasjonen. Utsettelse av flytteprosessen vil føre til vesentlige ekstra kostnader for NMBU i perioden frem til flyttingen er helt gjennomført. Det forventes at merutgiftene som er knyttet til utsatt flytting blir kompensert.
Lenke til fullversjonen av de oversendte innspillene (PDF, 65KB)