Dyr har langt bedre hørsel enn mennesker, og vil ofte vise tegn på stress, redsel og angst ved eksponering for lyder med høy frekvens.

Stressrelatert atferd hos hund kan være pesing, skjelving, vokalisering, rastløs vandring, fluktrespons, urinerer eller har avføring inne, matvegring, sikling, og økt hjerte og respirasjonsfrekvens. Dyret har det med andre ord ikke godt og mange dyreeiere oppsøker veterinær i forkant av nyttårsaften for å få hjelp og råd, sier leder Hilde Røssland i Smådyrveterinærers forening.

Vil du vite hva Veterinærforeningen har spilt inn til høring av ny forskrift om pyrotekniske artikler kan du lese mer her.

Mange dyr har utfordringer både på nyttårsaften og i dagene før og etter. Det er ikke bare snakk om kjæledyr, men også hester, kuer, fugler og annet vilt som blir utsatt for en stor stressituasjon. Det kan ende med tragiske utfall, som dyr som bryter seg ut av innhegning og skader seg, og i verste fall dør

Det beste er å forebygge
  • Du kan fjerne dyret fra situasjonen dersom du vet at det har lydfobi. Hvis ikke det er mulig bør du forsøke å skjerme dyret så godt som mulig.
  • La aldri dyret ditt være alene, heller ikke når det smeller som verst og «alle» skal ut.

Har du valp er dette gode råd:

  • La valpen få være med en hund som er rolig og trygg og som valpen kjenner, den første nyttårsaften.
  • Gå en god tur på dagen, der hvor det er trygt og fritt for raketter.
  • Gi hunden et godt måltid, slik at den er mett og trett.
  • Trekk for store vindusflater for å unngå lysflash
  • Ha på litt rytmisk musikk
  • Ha dyret på et så lydtett sted som mulig i huset/leiligheten.
  • Vær en trygg og rolig leder. Snakk bestemt, vennlig og gjør de tingene som du vanligvis gjør for at hunden skal føle seg trygg og beskyttet av flokken. Oppfør deg så normalt som mulig.

For katter og andre kjæledyr, som f.eks. kanin, gjelder det å holde dem inne.

Dyr som bor i bur (fugl, marsvin osv.) bør settes i lyd- og lysskjermet rom.

Noen dyr må man ha ekstra hjelp til, i form av medikamenter, men ikke bruk medisin til mennesker - de kan være skadelige for dyr, og i verste fall dødelige.

Et godt hjelpemiddel er feromoner som er samme stoff som tispen utsondrer når hun dier valpene. Dette gir ro og trygghet også for voksne hunder. Det kan fås hos veterinær og behandlingen må begynne i god tid før nyttårsaften.

Det finnes lydkurs som er tilgjengelig på nett. Her lærer dyrene at det er trygt med mye lyd. Slike kurs må muligens gjentas jevnlig avhengig av hvor redd hunden din er.

Ta kontakt med veterinæren din i god tid for råd.

Riktig godt nyttår til deg og dine dyrevenner.