Hun ble uteksaminert fra Norges Veterinærhøgskole i 2006, og jobber i dag ved Anicura Harstad. Interessen for oftalmologi ble vekket i poliklinisk praksis med Ellen Bjerkås under studiet, og da hun flyttet hjem til Harstad etter studiet ble det naturlig å fordype seg i øyepasientene.

Valget om å bli øyelyser ble en konsekvens av dette, men veien dit ble lang. Når det er 100 mil til nærmeste øyelyser, og hverdagene innhenter deg, så krever det mye tid og reiser for å få sett minimum 1000 hunder sammen med en øyelyser i tillegg til de kvalitative kravene om å se et bestemt antall av en rekke diagnoser.

Jeg er første stasjonære øyelyser i Nord-Norge, så jeg regner med at jeg kommer til å møte mange hunder og eiere som kommer relativt langveisfra. Det blir gøy! Ellers vil jeg fortsette som før, med å være øyeveterinæren på huset og ta meg av den daglige driften ved klinikken. Selv om det har tatt lang tid for meg å fullføre utdannelsen, så har denne lange modningen gitt meg en trygghet i faget. Det å lære seg hva som er normalt er minst like viktig som å stille diagnoser, så mitt råd er å skynde seg langsomt, og se mest mulig normalvariasjoner i starten.

Helene Levoll

I Norge blir øyelysere autorisert av Den norske veterinærforeningen. Utdanning, eksaminasjon og vurdering av kandidater gjøres av en felles nordisk komite med representanter fra Norge, Sverige, Danmark og Finland.

Om du vurderer å bli øyelyseraspirant, kan du lese mer om utdanningen her på Veterinærforeningens nettsider. Her finner du også søknadsskjema og betingelser.

Lenke til informasjon for øyelyseraspiranter.

Trenger du å komme i kontakt med en autorisert øyelyser, kan du finne en i ditt område i oversikten over autoriserte øyelysere.

Lenke til oversikt over autoriserte øyelysere.