Arbeidstid og ferie
Hva gjør jeg når barnehage/skole stenger og jeg må være hjemme med mitt/mine barn?
Oppdatert 16.03. 2020, kl. 11.45
Ved stenging av barnehage eller skole vil du ha rett til å bruke omsorgspenger. Lenke til mer informasjon hos NAV
Omsorgspengeordningen (syke-barn dager) utvides:
- De som er hjemme med barn og som har nådd grensen for omsorgspenger eller som er nært å nå grensen på 10 dager, kommer til å få en dobling av perioden med omsorgspenger, 20 dager totalt for hver forelder.
Mulighet for større fleksibilitet i arbeidstid
For at statsansatte skal kunne ivareta viktige funksjoner også under koronakrisen, har staten og de fire hovedsammenslutningene, herunder Akademikerne, blitt enige om en midlertidig avtale for å endre rammene for arbeidstid.
Formålet er å gjøre det enklere å løse samfunnskritiske oppgaver mens korona-utbruddet pågår.
Du kan lese mer via lenke til Regjeringens nettside hvor du også finner avtalen.
Kan arbeidsgiver endre avtalt ferie
Utgangspunktet er at fastsatt ferietid er bindende for både arbeidsgiver og arbeidstaker.
Arbeidsgiver har imidlertid mulighet til å endre allerede bestemt ferietid, dersom «uforutsette hendinger vil skape vesentlige driftsproblemer, og det ikke kan skaffes stedfortreder», ifølge ferieloven § 6 (3). Coronaviruset vil kunne være en slik uforutsett hendelse.
Det er arbeidsgiver som har bevisbyrden for at disse vilkårene er oppfylt. Arbeidsgiver skal på forhånd drøfte spørsmålet om endring i med arbeidstaker. Som arbeidstaker har du rett til bistand fra tillitsvalgt.
Arbeidstaker har rett på erstatning for dokumenterte økning i kostnader ved omlegging av ferie som kommer etter pålegg fra arbeidsgiver. Arbeidstaker plikter å opplyse om kostnadsøkningene mens drøftingene pågår.
Kan arbeidsgiver sette meg til å utføre andre oppgaver?
Arbeidsgiver har en styringsrett, som gir rett til å lede, fordele og kontrollere arbeidet i virksomheten. Styringsretten begrenses av lover, arbeidsavtalen og tariffavtaler mv. En arbeidstaker må finne seg i enkelte endringer, så lenge stillingens grunnpreg ikke endres.
Veterinærers arbeid er underlagt strenge og lovregulerte krav. Blant annet skal dyrehelsepersonell gi øyeblikkelig hjelp og er underlagt et lovfestet forsvarlighetskrav.
Det må imidlertid være et rimelig samsvar mellom veterinærens utdanning/spesialisering, erfaring og oppgavene veterinæren settes til å utføre. Veterinæren må til enhver tid overholde forsvarlighetskravet. Veterinæren må ha den nødvendige kompetanse og få opplæring som gjør han/hun i stand til å gi forsvarlig dyrehelsehjelp. Videre må veterinærens egen sikkerhet ivaretas.