Andre spørsmål
Råd når eier er, eller kan være, smittet av koronavirus
- Lenke til Mattilsynets nettsider med gode råd til dyreeier om konronavirus.
F.eks. er rådet at man fortsatt kan være sammen med kjæledyret sitt når man er smittet. Det anbefales at man er nøye med hygienen og begrenser nærkontakten, for eksempel ved å ikke sove i samme seng som dyret. - Lenke til råd til veterinæren når eier er, eller kan være, smittet av koronavirus, på Mattilsynets nettsider.
- Lenke til Mattilsynets nettsider med gode råd til dyreeier om konronavirus.
Det anbefales ikke å teste kjæledyr for Sars-CoV-2
Oppdatert 06.04. 2021
Covid-19-pandemien er et folkehelseproblem og ikke et dyrehelseproblem. Virusets viktigste smittevei er mellom mennesker ved dråpesmitte. Det er ingen mistanke om at husdyr spiller en rolle i spredningen av viruset.Oppfordring om å begrense forskrivning av humanlegemidler
Oppdatert 23.03. 2020, kl. 14.50
Legemiddelverket og Mattilsynet oppfordrer på det sterkeste alle veterinærer om å begrense forskrivningen av humanlegemidler. Dette gjelder spesielt predninsolon- og insulinpreparater, samt paracetamol. Pris er ikke et gyldig kriterium for å forskrive humane preparater, så lenge det finnes veterinærmedisinske preparater med samme effekt.Legemiddelmyndighetene vurderer å innføre midlertidig forbud mot forskrivninger av humanlegemidler dersom de ikke ser en reduksjon i denne type forskrivninger i tiden fremover. Dette kan ha negative konsekvenser for dyrehelse og -velferd.
Lenke til Legemiddelverkets nettside med mer informasjon
FECAVAs råd om god psykisk helse under konronapandemien
Koronapandemien påvirker oss alle, ikke bare i jobbsituasjon, men også i privat.
Både isolasjon og det å holde sosial avstand kan være krevende over lengre tid.FECAVA har publisert noen gode råd til veterinærer for hvordan de best kan ta vare på sin psykiske helse i denne krevende tiden. Lenke til FECAVAs råd for psykisk helse (PDF, 2MB)
Ta vare på hverandre og deg selv!
Veterinærer kan beordres til tjeneste i krisesituasjoner
Oppdatert 17.03. 2020, kl. 14.00
Vi har foreløpig ingen indikasjoner på at en slik beordring er nært forestående men vi vil være føre var.I henhold til Dyrehelsepersonelloven § 27 kan veterinærer beordres til tjeneste i krisesituasjoner:
§ 27. Beordring i krisesituasjoner
I alvorlige krisesituasjoner kan departementet, eller den departementet bemyndiger, pålegge praktiserende dyrehelsepersonell plikt til å utføre offentlige tjenester etter avtalt godtgjørelse. Beordringen skal være for så kort tid som mulig. Plikten faller bort ved gyldig forfall.Veterinærforeningen har laget en egen avtale med Mattilsynet som skal gjelder ved eventuell beordring. Lenke til avtalen (PDF, 75KB)
Kan det gjennomføres video-/telefonkonsultasjon dersom man sitter i karantene
Forsvarlighetskravet i dyrehelsepersonelloven § 13, stiller krav om at dyrehelsepersonell skal utføre sitt arbeid i samsvar med de krav til faglig forsvarlighet som kan forventes ut fra vedkommendes kvalifikasjoner, arbeidets karakter og situasjonen forøvrig. Det er opp til den enkelte veterinærs faglige skjønn om det i det enkelte tilfelle kan foretas en forsvarlig vurdering uten fysisk oppmøte av pasienten. Flere faktorer vil i denne sammenheng være avgjørende, for eksempel hvor godt du kjenner pasienten, sykdommen og sykdomsforløpet. Ved bruk av videokonsultasjoner uten fysisk oppmøte av pasienten, må du altså for hvert tilfelle gjøre en konkret vurdering. Du må også ta hensyn til om du har tilstrekkelig og forsvarlig grunnlag for den rådgivningen eller tjenesten du yter via videokonsultasjonen.
Yrkesskadeforsikring i Statens Pensjonskasse dekker også yrkesskader som følge av covid-19
Dette gjelder først og fremst for ansate ved Mattilsynet, Veterinærinstituttet og NMBU.
Regjeringen endret yrkesskadereglene fra 1. mars 2020. Ansatte som pådrar seg sykdommen covid-19 på jobb, med alvorlige komplikasjoner, kan nå få erstatning.
I forskrift om yrkessykdommer er covid-19 med alvorlige komplikasjoner nå oppført på listen over sykdommer som kan godkjennes som yrkessykdom og gi rett til yrkesskadeerstatning. Det betyr at yrkesskadeforsikring i SPK nå også dekker yrkesskader som ansatte får som følge av covid-19. Forskriften er først og fremst ment for helsepersonell, men det åpnes opp for individuell vurdering av yrkesskadesaker hvis andre medlemsgrupper får alvorlige komplikasjoner etter smitte mens de var på jobb.
Hva trenger SPK av dokumentasjon hvis en ansatt blir alvorlig syk?
De trenger å vite om:
- covid-19 har vært dokumentert på arbeidsplassen og smitten har gitt alvorlige komplikasjoner
- det er en årsakssammenheng mellom smitten medlemmet er blitt utsatt for på jobb og etterfølgende alvorlig sykdom
Den ansatte må så raskt som mulig ta kontakt med sin arbeidsgiver som må melde fra til oss. SPK vil da innen kort tid begynne å innhente informasjon de trenger.