Stipender og legater
Her finner du aktuelle stipender og legater for veterinærer.
Gjennom Den norske veterinærforening kan det søkes om stipender fra ulike legater. Det vil variere fra år til år om det lyses ut midler. Opplysninger om de enkelte legater med søknadsfrister finner du her.
DNVs humanitære fond
DNVs humanitære fond ble dannet per 1. januar 1991 av følgende tidligere fond/legater:
- DNVs understøttelsesfond (1966)
- Dyrlæge af Ringsted i Danmark S.A. Christensen og Hustru Anne Beate Christensen født Dieseths Legat for Dyrlægers Efterladte i Norge (1912)
- Dyrlæge Thomas K. Lekvens og hustru Marthe Lekvens legat til beste for trængende dyrlæger og deres enker (1916)
- Veterinærkaptein Jørgen Bernhard Sundby og hustru Laura født Heklebergs legat (1932)
Fondet styres av DNVs sentralstyre. Fondets grunnkapital var per 31.12.1995 1.581.948 kroner. Fondets formål er å støtte trengende norske veterinærer og deres etterlatte. Utlysning skjer normalt gjennom Norsk veterinærtidsskrift i august.
Søknadsfrist er normalt 30. september og tildeling fra fondet skjer normalt per 15. desember hver år. Søknad sendes til DNV.
DNVs faglige/vitenskapelige fond
DNVs faglige/vitenskapelige fond ble dannet pr 1. januar 1991 ved sammenslutning av Veterinærfondet (1909), I.A. Lo's legat (1930) og Veterinærdirektør Niels Thorshaugs fond (1943). Fondets grunnkapital var per 31.12.1995 kr. 992.677.
DNVs faglige/vitenskapelige fond har som formål å fremme veterinærfaget og veterinærvitenskapen i Norge.
Av fondets renteavkastning og eventuelt andre inntekter skal hvert år minst 1/4 tillegges grunnkapitalen. Det resterende beløp kan styret etter fradrag av administrasjonsutgifter anvende til følgende formål:
Veterinærvitenskapelige og veterinær-faglige arbeider og studiereiser.Forsøk eller studiereiser med sikte på bekjempelse av smittsomme dyresykdommer. Studier av husdyravl eller sykdommer i forbindelse med dette.
Faglig opplysningsarbeid, offentliggjørelse av vitenskapelige artikler, og utvikling av nye apparater eller instrumenter konstruert av norske veterinærer.
Belønninger til norske veterinærer for fortjenstfullt arbeid eller innsats av vitenskapelig eller annen art som virker til fremme av fondets formål. Belønningen kan skje ved tildeling av pengebeløp og/eller ved tildeling av Veterinærfondets gullmerke.
Kunngjøring skjer normalt i Norsk veterinærtidsskrift nr. 1 hvert år. Søknadsfrist er normalt 1. mars.Søknad merkes DNVs Faglig/Vitenskapelige fond og sendes til DNV via lenke til e-post: dnv@vetnett.no eller til DNV, Kongens gate 11, 0153 Oslo. Kontakt generalsekretær Margrethe Brantsæter dersom du har spørsmål om fondet. Tlf. 970 60 816.
SVFs vitenskapelige og faglige fond
Smådyrpraktiserende veterinærers forenings vitenskapelige og faglige fond er stiftet med utgangspunkt i salget av boken "Hund- avl og helse" som utkom i november 1991, og overskudd fra det femte nordiske smådyrsymposium som ble holdt i 1992.
Smådyrpraktiserende veterinærers forenings vitenskapelige og faglige fond har som formål å fremme veterinær forskning og øke veterinærenes kompetanse på sykdommer hos selskapsdyr i Norge.
Autoriserte veterinærer som arbeider i Norge og er medlemmer i Smådyrpraktiserende veterinærers forening, kan søke midler fra fondet. Midlene kan deles på flere søkere. Hvis det ikke melder seg kvalifiserte søkere, kan det disponible beløp enten legges til grunnkapitalen eller overføres til neste års tildeling. Beløp som ikke er disponert innen tre år skal legges til grunnkapitalen.
Søknad om midler fra fondet til vitenskapelige undersøkelser må inneholde en detaljert prosjektplan som gjør rede for bakgrunn, formål og gjennomføringsplan for prosjektet.
Søknad om midler til faglig utvikling skal inneholde en tilstrekkelig detaljert plan for gjennomføringen, og det bør fremkomme at dette vil inkludere noe forskning og produksjon av originale data.
Midler deles ikke ut til etter og videreutdanningskurs.
Det bør fremlegges et regnskap på utgifter/ kostnader og gis informasjon om eventuell annen finansieringsmulighet.
Den som tildeles midler fra fondet til vitenskapelige undersøkelser må publisere resultatene i nasjonale eller internasjonale anerkjente tidsskrifter. Resultatene bør også presenteres i populærvitenskapelig form. Den som tildeles midler til faglig utvikling skal i egen rapport beskrive hvorledes fondets midler er anvendt.
Styret i Smådyrpraktiserende veterinærers forening har ansvar for å kunngjøre når, og på hvilken måte søknad om tildeling fra fondet skal sendes inn. Kunngjøring skjer normalt i Norsk Veterinærtidsskrift.SVFs vitenskaplige og faglige fond har som praksis at det årlig lyses ut midler fra fondet, med unntak av eventuelle negative driftsår. Søknadsfristen er 1. desember. Søknad sendes til DNV, via lenke til dnv@vetnett.no
ved fagsjef Camilla Larsen. Kontakt fagsjef Camilla Larsen dersom du har
spørsmål om fondet. Lenke til telefonnummer: 911 46 490.Lenke til vedtekter til SVFs vitenskapelige og faglige fond.
Arkitekt Finn Rahns legat
Arkitekt Finn Rahns legat deler ut midler til følgende formål:
Støtte av organisert arbeid for dyrebeskyttelse i Oslo og landet for øvrig.
Bidrag til oranisasjoner, institusjoner og enkeltpersoner som støtte til bestemte tiltak som har dyrs ve og velferd for øye.
Bidrag til arbeid med sikte på å finne bedre behandlingsmetoder mot sykdommer og andre lidelser hos dyr, herunder utvikling av instrumenter og innretninger som kan få betydning for dyrs sunnhet og velbefinnende. Det skal ikke ytes bidrag til forsøk med levende dyr hvor dyrene utsettes for smerte eller andre ting som kan være til plage for dem.
Stipender for personer som innen- og utenlands vil studere eller undersøke emner vedrørende dyrebeskyttelse, da med sikte på reformer som kan komme dyrene til gode.
Belønninger for fortjeneste av dyrebeskyttelsessaken, eksemplarisk dyrehold og annen fortjenestefullt arbeid som inngår i legatets vedtekter.
Søknadsfrist er normalt rundt 15. august.
Søknad sendes til:DNV/Arkitekt Finn Rahns legat
v/Mette Rød Fredriksen
Kongens gate 11
0153 OsloHvis du har spørsmål om legatet, ta kontakt med Mette Rød Fredriksen via lenke til mobilnummer: 911 93 050 eller send skriftlig henvendelse til samme adresse som over
Stiftelsen Forskningsfondet kreft hos hund
Stiftelsen Forskningsfondet kreft hos hund er et samarbeidsprosjekt mellom Norges veterinærhøgskole, Veterinærinstituttet, Norsk Kennel Klub, Smådyrpraktiserende Veterinærers Forening og Veterinærmedisinsk oppdragssenter (VESO).
Stiftelsen ble dannet i 1997 for å fremme forskning på kreft hos hund og derigjennom bidra til å redusere kreftsykelighet hos hunder. Formålet skal oppnås blant annet ved å:
- Kartlegge kreft hos hund
- Påvise mulige årsakssammenhenger ved kreft hos hund
- Utvikle behandlingsmetoder ved kreft hos hund
- Studere sykdomsmekanismer ved kreftutvikling hos hund, herunder forskning som også kan kommet il nytte ved tilsvarende sykdommer hos menneske
- Reisestipend
- Fondet deler ikke ut lønnsmidler
Det forventes at personer eller institusjoner som mottar midler fra fondet publiserer resultater fra den forskningen som utføres. Det skal sendes rapport til fondet om hvordan midlene benyttes, innen ett år etter tildeling.
Søknaden må inneholde omtale av bakgrunnen for prosjektet det søkes midler til, forventet mål, plan for gjennomføring, kostnadsramme og søkerens faglige kvalifikasjoner.
Søknadsfrist er normalt i november/desember.
Hvis du har spørsmål om stiftelsen, send spørsmål til styreleder Randi Sørby på epost.
Norsvinstipendet
Norsvin ønsker fokus og bred interesse på svineavl og svinefaget. Norsvinstipendet kan benyttes som hel- eller delfinansiering av:
- Mindre forskningsprosjekter
- Utvikling av prosjekt- og produktideer
- Litteraturstudier/sammenstillinger av interessante problemstillinger
- Studieopphold, fortrinnsvis utenlands
Beløpet er i utgangspunktet 20.000 kroner, men ved spesielt interessante prosjekter kan beløpet økes. Stipendet kan deles på flere søkere. 50% av beløpet kan utbetales ved start av prosjektet, mens de øvrige midlene utbetales etter at prosjektet er avsluttet.
Sluttproduktet overleveres Norsvin i form av en rapport og en oppsummering på 1 - 1 ½ side, som vurderes brukt i ders fagtidsskrift Svineavlsnytt.
Alle med kunnskaper og interesser for svineproduksjon er velkomne til å søke, men stipendet er primært tiltenkt forskere/stipendiater ved Norges veterinærhøgskole, Norges landbrukshøgskole eller andre vitenskapelige institusjoner.
Søknaden må inneholde de viktigste data om søkeren og beskrivelse over hva beløpet er tenkt brukt til.
Søknadsfrist er normalt 31. desember.
Søknad sendes:
Norsvin
Pb. 504
2304 HamarSpørsmål om Norsvinstipendet rettes til adm.sjef Arne-Henrik Sandnes, tlf. 62 51 01 21. Se for øvrig Norsvins internettsider www.norsvin.no.
Pasteurlegatet
Av Pasteurlegatet deler ut stipendium til norske vitenskapskvinner og -menn som akter å studere et emne vedrørende smittestoffene, kjemien eller gjæringsindustrien.
Tildeling gis fortrinnsvis til unge, aktive og lovende forskere, under doktorgradsnivå. Det legges vekt på dokumentasjon av foreløpige resultater og bedømmelser av egeninnsatsen.
Det prioriteres konkrete drifts- og utstyrsmessige behov, fremfor reiser, opphold, generell studiestøtte og publikasjonsutgifter. Det gis helst ikke støtte mer enn to ganger til samme person. På alle punkter er det dog mulighet for unntak i spesielle tilfelle.
Søknaden må inneholde curriculum vitae samt en kort prosjektbeskrivelse. En eventuell tildeling vil ordinært ikke kunne overstige kr. 15 000.
Søknad sendes på vanlig ark til sekretæren, Ellen Pettersen, Den norske lægeforening, Postboks 1152, sentrum, 0107 Oslo. Søknadsfrist er normalt 10. november.
Petersens legat
Aase Marie Petersen og Hans Peter Petersens legat har til formål å dra omsorg for hunder i landet ved tildeling av stipendier og midler til bedre utrusning av dyreklinikker. Når det er midler til utdeling blir dette utlyst i Norsk veterinærtidsskrift.
Agrias Forskningsfond
Forskere med hunde- og katteprosjekter, er velkomne til å søke om bidrag til sine forskningsprosjekter.
- Agria setter hvert år av en del av premieinntekten til forskning. Dette gjør vi i samarbeid med Svensk Kennelklub, sier Pekka Olson, sjef for veterinære strategier hos Agria Dyreforsikring.
Agria har som mål at flere sykdommer skal forebygges, diagnostiseres og behandles. I 2015 delte Agrias forskningsfond ut 5 millioner, til forskjellige prosjekter på Sveriges Landbruksuniversitet, Københavns Universitet og NMBU i Oslo.
Man kan søke om forskningsmidler mellom 1. april - 30. april hvert år. Forskeren skal være tilknyttet et universitet, en forskningsinstitusjon eller andre relevante organisasjoner, for eksempel et dyrehospital.
Om forskningsfondet
Agrias Forskningsfond er til for å fremme forskning om selskapsdyr innen veterinærmedisin, genetik og etologi, men også forskning om selskapsdyrenes psykiske, sosiale og økonomiske betydning. Målet er at forskningsresultatene skal ha praktisk betydning og gi gode forutsetninger for fremgangsrikt avlsarbeid, bedre dyresunnhet og dyrehold. Lenke til mer generell informasjon eller om søknadsprosessen
Gustav Rosenberger memorial fund
Stipend deles årlig ut til en ung veterinær som forsker på og fremmer veterinærmedisin for storfé.
Søknadsfrist er 1. september.