Ofte stilte spørsmål – studenter
NMBU Veterinærhøgskolen har stengt campus og instiller all undervisning fra torsdag 12. mars kl. 14.15. og frem til og med 14. april. Se NMBUs nettsider for mer informasjon.
Studenter i utlandet ber vi forholde seg til informasjon og råd på de respektive universiteters nettsider.
Smittevernåd til dyreklinikker og andre næringsdrivende veterinærer
Oppdatert 04.05. 2020, kl. 15.30
FECAVA har utarbeidet retningslinjer for dyreklinikker. I tillegg har Folkehelseinstituttet nå utarbeidet en mal for bransjestandarder om smittevern og råd til helsetjenester med èn til èn kontakt. Begge disse er nyttige verktøy for å lage gode smittevernrutiner i klinikk fremover. Kunder oppfordres til å ringe før de kommer til klinikken og veterinæren avgjør hva som skal prioriteres på telefon. Veterinærforeningen og SVF ønsker å legge seg tettest mulig opptil disse anbefalingene som du finner nedenfor.De anbefalte tiltakene er ikke uttømmende og må vurderes fra dag til dag i den enkelte klinikk etter som situasjonen utvikler seg. Tiltakene er ment som en støtte til refleksjon med hensyn til smitterisiko i virksomheten.
- FECAVAs råd til dyreklinikker (PDF, 172KB)
- Forslag til smittevern for praktikere fra Veterinærforeningen (PDF, 123KB)
- Anbefalinger fra Veterinærforeningen til veterinærer i akvasektoren (PDF, 96KB)
-
Mal for smitteveileder for tjenester og aktiviteter (DOCX, 56KB)
FECAVA har også laget noen råd til dyreeiere som skal til veterinæren. Disse finner du her (PDF, 246KB)Vi oppfordrer også alle til å følge med på Veterinærinstituttets nettsider for oppdateringer.
Triagesystem for bruk i smådyrpraksis
BSAVA har publisert et triagesystem for bruk i smådyrpraksis som hjelp til å vurdere og prioritere behandlinger.
Vi ber om forståelse for at vi i dagens situasjon ikke har kapasitet til å oversette dokumentene til norsk, men håper allikevel at det er nyttig.
Du finner relevante dokumenter fra BSAVA her.
FECAVAs råd om god psykisk helse under konronapandemien
Koronapandemien påvirker oss alle, ikke bare i jobbsituasjon, men også i privat.
Både isolasjon og det å holde sosial avstand kan være krevende over lengre tid.FECAVA har publisert noen gode råd til veterinærer for hvordan de best kan ta vare på sin psykiske helse i denne krevende tiden. Du finner de her (PDF, 2MB).
Ta vare på hverandre og deg selv!
Studenter som har et bortfall av inntekt
Oppdatert 01.04. 2020, kl. 09.00.
Regjeringens midlertidige løsninger for studenter som har bortfall av inntekt er- Studenter vil få utbetalt stipend og lån for resten av semesteret sammen med utbetalingen for april.
- Studneter som har mistet arbeidsinntekt på grunn av korona-krisen, får mulighet til å ta opp et ekstra lån på 26 000 kroner med Lånekassens gunstige betingelser, der stipendandelen vil utgjøre mellom 30-40 prosent.
- Utvidet frist for å søke studiestøtte til 15. april.
Hjemmekarantene
Hjemmekarantene er aktuelt for de som ikke har symptomer på covid-19, men har hatt nær kontakt med et bekreftet tilfelle eller har vært i land utenfor Norden siste 14 dager.
Du kanlese mer om råd ved hjemmekarantene her
Reiser
Vi vil gjøre oppmerksom på at helsemyndighetene nå har oppfordret til å unngå undøvendig reising både i inn- og utland.
Fra Helsedirektoratets nettsider:
- Helsedirektoratet ønsker at innenlands transport skal gå mest mulig som normalt, men vi oppfordrer sterkt alle til å unngå fritidsreiser.
- Vi oppfordrer alle til å unngå reiser som ikke er strengt nødvendig (både innenlands og utenlands), unngå offentlig transport hvis du kan, unngå andre steder hvor du lett kommer nær andre, unngå nærkontakt med andre.
- Alle som kommer fra reiser utenom Norden, skal i hjemmekarantene i 14 dager, uavhengig om de har symptomer eller ikke. Dette har tilbakevirkende kraft regnet fra 27. februar.
Reiseforsikring under korona
Reiseforsikringen dekker de avbestillingskostnadene du ikke får refundert fra reisearrangør, flyselskap eller overnattingssted. Dette gjelder så lenge UD fraråder reise på avreisetidspunktet, og reisen ble bestilt da landet var merket grønt/gult.
Du kan lese mer på Storebrand sine nettsider her.
Insemineringskurs under koronautbruddet
Geno har den siste tiden fått henvendelser fra veterinærer og studenter som er bekymret for kursing og semindekning utover våren og sommeren. Slik situasjonen er nå, har ikke Geno mulighet til å holde insemineringskurs, da alle slakterier er stengt for kurs- og møtevirksomhet. Hvor lenge denne situasjonen vil vedvare er veldig usikkert. Geno har stor forståelse for at mange er bekymret for jobb, videre semindekning og tilgang på ferievikarer til sommeren.
Vi har også fått henvendelser fra veterinærer som ønsker selv ønsker å holde opplæring og trening i felt for studenter og veterinærer som trenger insemineringskurs. Geno har hatt en intern gjennomgang på dette, og saken har også vært diskutert med fagmiljøet på NMBU. Vi har kommet frem til at dette dessverre ikke lar seg gjøre, av hensyn til blant annet dyrevelferd, kvalitetssikring av opplæring og en risiko for færre drektigheter med påfølgende erstatningsansvar. Alle må derfor belage seg på at det ikke blir holdt kurs før sommeren, og at man derfor må finne andre løsninger for en periode fremover. Veterinærstudenter og nyutdannede som var satt opp på kurs vil bli prioritert når kursene igjen starter.
Geno ønsker å være behjelpelig med å ivareta semindekningen i den perioden vi er inne i. Geno vil arbeide med å få oversikt over, og tilgang til, personell som allerede har insemineringskurs, og som kan bistå der det er behov. Ta kontakt med Dan Åge Øyen (413 16 086) dersom situasjonen er kritisk med tanke på semindekning i ditt område.