Kollegahjelpen
Er du i en situasjon der du opplever kollegiale utfordringer, utbrenthet, fortvilelse og stress? Da kan du kontakte Kollegahjelpen.
Vi er fem frivillige som stiller opp som samtalepartnere. Både i saker som nevnt foran og når du møter sykdom, dødsfall, kollegiale problemer eller det er opprettet en tilsynssak.
Kollegahjelpen ble startet av Den norske veterinærforening i 2008.
Hovedmålet med Kollegahjelpen er å tilby en samtalepartner til veterinærkolleger eller pårørende som søker hjelp.
Kollegahjelpen kan gi medmenneskelig støtte. Kollegahjelperen har taushetsplikt og kontakter ikke arbeidsgivere eller myndigheter, men kan rettlede og vise til andre funksjoner og instanser som tillitsvalgte, NAV, fastlege, psykolog og jurist.
Den som ønsker hjelp avgjør selv hvem av kollegahjelperne som skal kontaktes. Samtaler foregår vanligvis via telefon. Det er opp til den hjelpesøkende å avgjøre når kontakten skal avsluttes.Her er Kollegahjelpens mandat.
Kollegahjelpen deler kompetanse om psykisk helse
Kollegahjelpen ser verdien av også å jobbe forebyggende. Derfor ønsker vi å dele vår kunnskap om psykisk helse med leserne av Norsk veterinærtidsskrift. Vi håper at temaserien Hjelp til selvhjelp bidrar til refleksjoner og samtaler på jobb og hjemme.
Kompetanseheving i Kollegahjelpen de siste årene:
2021, 2022: Psykolog Wibeke Hansteensen har holdt tre seminarer med temaer om selvmord, depresjon, utbrenthet, følelser følelsesregulering, samtaleteknikk.
2020: Anne-Barbro W. Vatle. Gjennomgang av transaksjonsanalyse, et kommunikasjonsverktøy.
2017: Anne-Barbro W. Vatle. Fagsamling (1/2 dag) med tema kommunikasjon: «Den gode samtalen. Hva vi bør være bevisst på som kollegahjelpere.»
2016: Psykolog Jan Atle Andersen. Fagsamling (1/2 dag) med tema «Folkeskikk og uskikk på jobben».
Temaserien «Hjelp til selvhjelp» bygger blant annet på seminarene over
Norsk veterinærtidsskrift nr. 1/2023: Om følelser. Side 50, 51
Norsk veterinærtidsskrift nr. 2/2023: Om å regulere følelser. Side 118, 119
Norsk veterinærtidsskrift nr. 3/2023: Om kommunikasjon og følelser. Side 176, 177
Norsk veterinærtidsskrift nr. 4/2023: Kommunikasjonens roller og følelser. Side 268, 269
Norsk veterinærtidsskrift nr. 5/2023: Om å kommunisere holdninger. Side 312, 313
Livslosen
Livslosen er et tilbud til deg som strever med selvmordstanker. Hos oss kan du komme og bo i en periode på opptil fem døgn. Som gjest får du et pusterom i hverdagen og sosial støtte i en vanskelig tid. Under oppholdet vil du tilbys samtaler, aktiviteter, felles måltider og et inkluderende fellesskap med ansatte, frivillige og andre gjester.
Du trenger ikke henvisning for å komme hit. Kontaktinformasjon finner du nederst på denne siden.
Livslosen er lokalisert i Lovisenberggaten 15 A, Oslo, og er i regi av Stiftelsen Diakonissehuset Lovisenberg.
Livslosen er frivillig, gratis, og som gjest kan du komme og gå som du vil. Vi er døgnbemannet og åpent alle dager, hele året. Ta kontakt med oss på telefon 45 84 54 63 for mer informasjon.
Oppdatert, 2. juni 2023
Her er navn, telefon og en kort bekrivelse av de fem i Kollegahjelpen. Du velger selv hvem du vil kontakte .
Kollegahjelperne:
Kristine Marie Bjerkestrand
Kontakt
Lenke til Bjerkestrands telefonummer: 926 64 475
Bor på Averøy, NordmøreBakgrunn
Kristine Marie er utdannet i Hannover (2004) og jobber nå i Mattilsynet, hovedsakelig med akvakultur. Hun har tidligere kjørt stordyrpraksis og vært ansatt i Nordvest Fiskehelse AS, Forsvaret og Lerøy Midt AS. I fritiden er hun opptatt av familiehverdagen, mann og to barn i barnehagealder, islandshest og regattaseiling.
Motivasjon
Kristine er med i Kollegahjelpen fordi hun mener det er et godt tilbud til medlemmene i Veterinærforeningen. Hun ser det som et privilegium å stille opp som samtalepartner for kolleger.
Anne-Barbro Warhuus Vatle
Kontakt
Lenke til Vatles telefonnummer: 950 83 150
Bor på Hvaler, ØstfoldBakgrunn
Anne-Barbro, utdannet ved NVH i 1977 etter to tidlige studieår i Wien. Arbeidserfaring fra stordyrpraksis og offentlige virksomheter. Mer enn 20 års ledererfaring i Mattilsynet med dets forløpere. Fra 2011 har hun som følge av ny etterutdannelse vært ansatt i full stilling som coach og lederutvikler i Mattilsynet. Som pensjonist fra 2021 vil hun fortsatt være aktiv som personlig coach og coach for ledere, ledergrupper, team.
Motivasjon
For Anne-Barbro er det meningsfylt å stille opp for kolleger, skape et rom for en god dialog og være til hjelp for dem som har behov for det.
Christine Rønning Kvam
Kontakt
Lenke til Kvaams telefonnummer: 932 05 291
Bor i Røyken i Asker kommuneBakgrunn
Christine er utdannet ved Norges Veterinærhøgskole i 2002. Hun har tidligere arbeidet i kombinasjonspraksis og i smådyrpraksis. I 2007 etablerte hun sin egen smådyrklinikk og fikk denne etter hvert TUD-sertifisert. Klinikken har idag åtte ansatte og Christine jobber som dyrlege og daglig leder. På fritiden er Christine gjerne ute på tur eller på et kulturarrangement sammen med sønnen sin.
Motivasjon
Christine er med i Kollegahjelpen fordi hun ønsker å bidra med støtte og være en samtalepartner. Å være en som lytter og som ser er kanskje det viktigste vi kan gjøre, ikke bare som kollega, men som menneske. I Kollegahjelpen møter man noen som vet hva man kan slite med, noen som kanskje har stått i de samme utfordringene som en selv.
Ingebjørg G. Fostad
Kontakt
Lenke til Fostads telefonnummer: 900 78 580
Bor i Skogn i TrøndelagBakgrunn
Ingebjørg er utdannet ved Norges Veterinærhøgskole i1977. Arbeidserfaring har hun fra privat veterinærpraksis og offentlig virksomhet gjennom ca. 30 år, 26 av disse med ledererfaring og personalansvar. I fritiden er jeg opptatt med familie og friluftsliv.
Motivasjon
Jeg synes det er meningsfullt å kunne bistå kolleger som samtalepartner når dette er et behov. Jeg mener at det å kunne ha noen å snakke med når problemer tårner seg opp, er viktig. Etter et langt yrkesliv med ulike veterinære oppgaver, tenker jeg at jeg har innsikt og forståelse for at veterinæryrket kan være tungt og krevende. Kollegahjelpen er et viktig tilbud til medlemmene i Veterinærforeningen.
Einar Rudi
Kontakt
Lenke til Rudis telefonnummer: 917 95 521
Bor på Lier i BuskerudBakgrunn
Utdannet ved Norges veterinærhøgskole i 1972. Har i hele min yrkesaktive tid vært i klinisk praksis, både som distriktsveterinær i blandet praksis og siste 30 år i smådyrpraksis i Drammen. Fattet tidlig interesse for organisatorisk arbeid og har gjennom 40 år hatt en rekke verv og arbeidsoppgaver i Veterinærforeningen. I min tid som leder i ervervsgruppen og senere sentralstyremedlem og forhandlingsleder i Veterinærforeningen eksisterte ikke noen kollegahjelp, noe som medførte mye kontakt med kolleger med problemer av personlig art eller interne kollegiale stridigheter. Dette ga meg forståelse for viktigheten av kommunikasjon og den gode samtale. Privat er naturopplevelser med jakt og fiske en viktig faktor for sinnets ro.
Motivasjon
Har stor tro på at kollegahjelpen kan være viktig for mange som trenger noen å dele sine problemer med. Jeg har tro på at min bakgrunn og livserfaring kan være et bidrag.