Del 6. DNVs råd, utvalg og komitéer
A. Vedtekter for den norske veterinærforenings yrkesetiske råd
§ 6.A.1. Funksjon
DNVs yrkesetiske råd er foreningens faste organ i forhold som angår yrkesetikk. Spørsmål av yrkesetisk art behandles av Yrkesetisk råd.
§ 6.A.2. Mandat
Rådet har som oppgave å forvalte DNVs profesjonsetiske retningslinjer. Ved behandling av saker skal rådet foreta en konkret kobling mellom konkrete forhold og konkrete punkter i de profesjonsetiske retningslinjer, samt gi begrunnet uttrykk for om det eller de forhold man behandler er vurdert å være innenfor eller utenfor god yrkesetikk. Med god yrkesetikk forstås hva som anses å være god skikk av og blant veterinærer.
§ 6.A.3. Rådet
Rådet består av leder, nestleder og tre øvrige medlemmer samt tre varamedlemmer, som oppnevnes av representantskapet med en funksjonstid på to år.
Uttalelse fra rådet er gyldig når det er fattet med minst tre stemmer. Ved stemmelikhet har lederen dobbeltstemme. Ved inhabilitet skal berørt medlem fratre og erstattes av varamedlem.
Rådet kan fritt innhente nødvendig informasjon, faglige råd og uttalelser.
§ 6.A.4. Saksgang
Før saker behandles skal den eller de som saken gjelder gis anledning til å uttale seg. Rådets uttalelser er ikke juridisk bindende og kan endres ved ny vesentlig informasjon.
Rådet kan på eget initiativ ta opp prinsipielle spørsmål knyttet til de profesjonsetiske retningslinjene.
Saker som forelegges rådet skal være forberedt og best mulig opplyst. Rådet kan også selv innhente tilleggsopplysninger.
Den eller de som er berørt av en sak skal være gjort kjent med at saken blir tatt opp til behandling i rådet og informeres om rådets uttalelse.
Rådets uttalelser er retningsgivende for forståelsen av DNVs profesjonsetiske retningslinjer.
§ 6.A.5. Sekretariat
Det skal føres referat fra rådets møter.
Rådet skal sørge for at prinsipielle uttalelser fra rådet blir gjort kjent for medlemmene.
Rådet skal ha adgang til sekretærhjelp og nødvendige sekretariatstjenester i DNVs administrasjon.
B. Vedtekter for den norske veterinærforenings valgkomitéer
§ 6.B.1 Virkeområde
Vedtektene gjelder for valgkomitéene for følgende av DNVs organer
- hovedforeningen
- forhandlingsutvalgene, student- og pensjonistforeningene
- særforeningene
- lokalforeningene
§ 6.B.2 Medlemmer
Valgkomitéene bør være allsidig sammensatt og være representative for medlemsmassen. Medlem av valgkomitéene bør som hovedregel ikke sitte i mer enn to perioder sammenhengende. Hele komitéen bør ikke byttes ut samtidig.
Valgkomitéene skal bestå av leder, inntil to medlemmer og inntil to varamedlemmer som alle velges for inntil to år av gangen.
Hovedforeningens valgkomite har leder, fire medlemmer og to varamedlemmer som alle velges for inntil fire år av gangen.§ 6.B.3 Oppgaver
Valgkomitéen skal foreslå kandidater til alle tillitsverv som er gjenstand for valg eller innstilling i representantskapsmøtet/årsmøtet.
Valgkomitéen må starte sitt arbeid i god tid før representantskapsmøtet/årsmøtet.
Komitéen kan fremme forslag om en eller flere kandidater til hvert tillitsverv. Kandidatene skal som hovedregel ha sagt seg villig til å stille til valg. Ethvert medlem plikter å motta valg, men kan nekte å motta valg i like lang tid som det har fungert.
§ 6.B.3.1
Hovedforeningens valgkomité må starte sitt arbeid i god tid og senest 6 måneder før representantskapsmøtet. Det er sekretariatets oppgave å informere komitéens leder og medlemmer om tidspunkt for representantskapsmøtet. Sekretariatet skal gi komitéens leder oversikt over hvilke tillitsverv med tilhørende valgperiode som det skal foreslås kandidater til.
Komitéen skal tidlig oppfordre særforeninger, forhandlingsutvalg, lokalforeninger, pensjonist- og studentforeninger om å komme med forslag til kandidater.
Valgkomiteen vurderer kandidatene og styresammensetningen på fritt grunnlag.
Komitéens forslag til kandidater må være hos sekretariatet senest to måneder før dato for representantskapsmøtet. Forslagene må foreligge skriftlig.
§ 6.B.3.2
Valgkomitéene for DNVs utvalg og foreninger bør starte sitt arbeid i så god tid at innstillingen fra valgkomitéen er styret i hende en måned før årsmøtet. Det er styrets oppgave å informere valgkomitéen om tidspunkt for årsmøtet.
C. Vedtekter for den norske veterinærforenings vedtektsutvalg
§ 6.C.1 Medlemmer
Vedtektsutvalget består av leder og to medlemmer som oppnevnes av representantskapet for et tidsrom av fire år av gangen. Alle kan gjenoppnevnes, men slik at det sikres at ikke alle skiftes ut samtidig.
§ 6.C.2 Regelverket i DNV
Foreningens regelverk består av vedtekter og instrukser. Vedtektene beskriver organisatoriske rammer for styrer, råd og utvalg. Instruksene beskriver oppgaver for ulike organer.
§ 6.C.3 Oppgaver
Vedtektsutvalget skal sikre god kvalitet på utformingen og virkningen av regelverket. I sammenheng med dette, skal utvalget følge med på at foreningens regelverk er i samsvar med foreningens formål og virksomhet, samt at regelverket følger samfunnsutviklingen for øvrig.
Vedtektsutvalget skal foreslå nødvendige endringer i foreningens vedtekter og instrukser, enten på eget initiativ eller på oppdrag av representantskapet eller sentralstyret. Alle forslag til regelverksendringer fra andre av foreningens organer, skal legges fram for vedtektsutvalget for vurdering.
§ 6.C.4 Saksbehandling
Vedtektsutvalget legger fram sine forslag til endringer for foreningens representantskap. Regelverksendringer skal vedtas av representantskapet, jf foreningens hovedvedtekter §1.21. Vedtektsendringer.
D. Vedtekter for den norske veterinærforenings kontrollutvalg og desisorer
§ 6.D.1. Desisorer
Følgende organer skal utpeke egen desisor
- forhandlingsutvalgene, student- og pensjonistforeningene
- særforeningene
- lokalforeningene
Desisor velges av årsmøtet for 2 år av gangen.
Desisorenes oppgaver
Desisorene har som oppgave å gjennomgå egen forenings aktiviteter og regnskaper opp imot gjeldende rammer gitt av årsmøtet og/eller representantskapet. De avgir uttalelse til sine respektive årsmøter. Desisor utarbeider en rapport som oversendes kontrollutvalget senest 1 måned etter årsmøtet.
§ 6.D.2. Kontrollutvalget
Kontrollutvalget består av en leder, to medlemmer og tre varamedlemmer som velges av representantskapet. Leder velges blant DNVs samlede medlemsmasse. De to medlemmene velges blant hvert av forhandlingsutvalgenes medlemmer, henholdsvis DNV-A og DNV-N, med tilhørende personlige varamedlemmer. Kontrollutvalgets medlemmer velges for inntil 4 år av gangen. Hele kontrollutvalget bør ikke byttes ut samtidig. Varamedlem velges for inntil 2 år. Medlemmer og varamedlemmer kan gjenvelges. Medlemmer og varamedlemmer i kontrollutvalget kan ikke samtidig ha sentrale tillitsverv eller være ansatt i DNV.
Kontrollutvalgets oppgaver
Kontrollutvalget skal gjennomgå desisorenes rapporter, foreningens reviderte årsregnskap og sentralstyrets disposisjoner og underorganenes aktiviteter. Kontrollutvalget foretar en helhetsvurdering i forhold til gjeldende vedtekter, handlingsplaner, budsjett og øvrige vedtak fattet av representantskapet og/eller underorganenes årsmøter.
Kontrollutvalget skal holdes løpende orientert via sakspapirer, regnskapsoversikter og andre dokumenter som er nødvendig for å kunne vurdere alle sider av foreningens/utvalgets virksomhet.
Kontrollutvalget skal gjennomgå foreningens reviderte årsregnskap og avgi uttalelse til representantskapet om regnskapet og sentralstyrets og DNVs utvalg og foreningers virksomhet. Representantskapet kan be kontrollutvalget om uttalelse også i andre saker.
E. Vedtekter for den norske veterinærforenings ordning for sertifisering av klinikker
§ 6. E. 1.1. Sertifiseringsordning
DNV skal ha en ordning for sertifisering av veterinære foretak som tilbyr kliniske tjenester. Ordningen skal administreres av sekretariatet.
F. Vedtekter for den norske veterinærforenings ordning for spesialisering
§ 6.F.1.1. Myndighet
Den norske veterinærforening har fått delegert myndighet fra Landbruks- og matdepartementet til å utdanne veterinære spesialister. Endelig autorisasjon som veterinær spesialist gis av Landbruksdepartementet gjennom Mattilsynet etter anbefaling fra DNV
§ 6.F.1.2. Ledelse og organisering
Spesialistutdanningen ledes og administreres slik det til enhver tid er fastsatt i regelverket for spesialistutdanningen. Dette regelverket må godkjennes av Mattilsynet.
§ 6.F.1.3. Administrasjon
Sekretærfunksjonen for spesialistutdanning ivaretas av DNVs sekretariat. Regnskap for virksomheten føres av DNVs økonomiavdeling.
§ 6.F.1.4. Regelverk
Spesialistordningen har et eget regelverk som utarbeides og revideres av DNV, og godkjennes av Mattilsynet. Regelverket gjøres kjent gjennom DNVs sekretariat.
Du kan laste ned vedtektene her (PDF, 61KB)
G. Vedtekter for den norske veterinærforenings kollegahjelpsordning
§ 6.G.1. Formål
Den norske veterinærforening skal ha en gruppe av kollegahjelpere som oppnevnes av sentralstyret.
§ 6.G.2. Sammensetning, virketid mv
Gruppen består av tre til fem medlemmer som på basis av egnethet og interesse for oppgavene oppnevnes for en periode på fire år. Det er ønskelig med kontinuitet i gruppen slik at ikke alle medlemmer oppnevnes samtidig. Det er muligheter for reoppnevning. Gruppen velger selv en leder eller talsperson.
§ 6.G.3. Oppgaver
Kollegahjelpsordningen skal være et lavterskel-tilbud til veterinærer med medlemsrettigheter i DNV, og som har behov for noen å snakke med i vanskelige livssituasjoner. Kollegahjelpen kan også aktivt ringe opp en person etter bekymringsmelding fra tredjepart, dersom melder har avklart med vedkommende at hen ønsker å bli oppringt for en samtale.
Kollegahjelperne skal ikke være terapeuter. Veterinær som trenger slik hjelp skal oppfordres til selv å søke profesjonell bistand. Gruppens medlemmer har taushetsplikt om det de måtte få vite i kraft av sin rolle som kollegahjelper.
§ 6.G.4. Møter
Kollegahjelperne skal minst en gang i året samles for å utveksle erfaringer. Gruppens leder møter en gang i året DNVs politiske og administrative ledelse for å rapportere om virksomheten.